Giyim mağazası açmak istiyorum, diyorsanız sizin için hazırladığımız olduğumuz giyim mağazası işletmesi iş fikri açıklamalarımızı inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
Giyim mağazası açmak istiyorum, ne yapmalıyım?
Giyim mağazası açma hususunda iş fikrine sahip olan girişimcilerimize öncelikle bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Giyim mağazası açarken bu tavsiyeleri de göz önünde bulundurmanızı özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü, önemli olan işletme açmak değildir, başarılı bir işletme yapısı ve yönetimi sağlamaktır.
Ülkemizde işletmeler çok hızlı açıldığı gibi çok hızlı kapanıyor. Açanan kapanan işletme istatistiklerini inceleyebilirsiniz.
Hal böyle olunca, kurulan işletmelerin sürdürülebilirliği oldukça önem kazanıyor. Bu durum, giyim mağazaları için de geçerli bir konudur.
Bu nedenle, giyim mağazası işletmeciliğinde başarılı olmanın en önemli kriterleri hususundaki tavsiyeleri dikkate almamak hata olur.
Tecrübe: Artık günümüzde tecrübe veya uygulamaya dayalı bilgi, çok önemli bir girdi haline geldi. Bu nedenle, giyim mağazası açmak istiyorsanız, bu konuda tecrübe sahibi olmanız önemlidir. Mesela, işletme açacağınız bölgede en çok hangi giysiler satılır, hangileri satılmaz? Ülkemizdeki toptancılar kimlerdir? Ne kadar mal almanız lazım? Malları vadeli alabilir misiniz? Tüm bu hususlar, tecrübeye dayalı olmalıdır.
Sermaye: Eğer yeteri kadar sermayeniz yoksa tabir-i caizse giyim mağazasının ihtiyaçlarını karşılamaya dayanamazsınız. Peki ama ne kadar sermaye gerekli? Bunu ilerleyen kısımlarda açıklayacağım.
Yer seçimi: Giyim mağazası işletmeciliğinde yer seçimi, yani konum, en önemli hususların başında gelmektedir. Stratejik bir yerde açacağınız giyim mağazası ve bu bölgede talep görecek ürün çeşitliliği cironuzu oldukça yükseltecektir.
Esnaflığı bilmek: Esnaflık, kolay bir iş değildir. Esnaflığı, ticareti bilmek gerekir. Müşterileri kazıklamak, asla esnaflık değildir. Dürüstlük, müşteri memnuniyetini sağlamak ve güler yüzlü olmak esnaflığın temelidir.
Yukarıda yer verdiğim kriterlerin haricinde giyim mağazası işletmeciliğinde başarılı olmayı etkileyen birçok kriter vardır. Ancak en önemlileri bunlardır. Bu hususlar tam ise başarısız olmak büyük çaba gerektirir.
Giyim mağazası açmak karlı mı?
Giyim mağazası açma iş fikri, diğer iş fikirlerinde olduğu gibi elbette karlıdır.
İşletmecilikte bir kural vardır: Kar yoksa işletme de yok!
Sokağa çıktığınızda, AVM’leri dolaştığınızda birçok giyim mağazasının olduğunu göreceksiniz. AVM’lerin giyim mağazalarını olumsuz etkilediği gibi bir durum da söz konusu değil. Hala caddelerde sokaklarda giyim mağazalarını görüyoruz. Bazı büyük giyim mağazalarının fiyat avantajı nedeniyle öne çıktığını elbet söyleyebiliriz, ancak bu durum, sizin giyim mağazası açmanıza engel değil.
Sizin giyim mağazasını açmanızı engelleyecek nedenler şunlar:
- Tecrübe eksikliği
- Sermaye yetersizliği
- Uygun yer seçiminin yapılamayacak olması
- Esnaflığı bilmemek.
Sizce kar olmasa bu mağazalar hala açık kalır mı? Mağazalarda istihdam edilen personeller kalır mı? Bu giyim mağazalarının sürdürülebilirliğini sağlayan temel kıstaslar var. İşi doğru kurguladıktan sonra kar elde edilmeyecek sektör yoktur.
Giyim mağazası kar marjı nedir?
Kar marjının giyim türlerine göre değiştiğini ifade edebilirim.
- Çocuk giyim en yüksek kar marjına sahip olan alanlardan birisidir. Kar marjı % 200’lere kadar çıkabilmektedir.
- Bayan iç giyim ise % 150 oranında bir kar marjına sahip olsa da ucuz bayan iç giyimde bu kar marjı, % 80’lere kadar düşmektedir.
- Hamile giyim, çocuk giyimden dahi daha yüksek kar marjına sahiptir. %300’e kadar çıktığı oluyor.
- Tesettür giyimde kar marjı % 70 ile % 120 arasında değişmektedir.
- Bayan giyimde kar marjı % 50 olsa da en fazla müşteri kitlesi bu alandadır.
- Erkek giyimde ise kar marjı ortalama % 50 civarındadır.
Bu hususta giyim mağazası bayilikleri ile ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Giyim mağazacılığında bayilik oldukça önemlidir. Markası bilinen ürünlerin satışı sizi bir adım öne çıkarır.
Son olarak, daha özel alanlar olması nedeniyle bebek giyim ve hamile giyim daha kazançlı olabilir.
Giyim mağazası açmak ne kadara mal olur?
Giyim mağazası açmanın maliyeti, açacağınız işletmenin büyüklüğüne göre değişmektedir. Özellikle aşağıda yer verdiğim maliyet kalemleri ilk aşamada belinizi bükebilir.
Nedir bu maliyet kalemleri?
- Tadilat ve dekorasyon
- Mobilya, vitrin, raf ve ilgili teçhizat
- Mal ve çeşitleri
Açacağınız giyim mağazasına göre bu maliyetler, 1.000.000 TL ile 10.000.000 TL arasında değişkenlik gösterecektir. Bu giderlerin içerisine mal ve çeşitlerini bilerek dahil ettim. Çünkü bunlar, giyim mağazası işletmeciliğinde maliyettir. Özellikle satışı yapılamadığında, 1.000.000 TL’lik bir mal satılamadığında zararına satış yapmak zorunda kalırsınız. Bu nedenle, ürün seçimi, daha doğrusu satışı yapılabilecek ürün seçimi bu işin oldukça temel konularından birisidir. Bu nedenle, tecrübe ön plana çıkar.
Kira, elektrik, personel, yakıt, internet vb. giderleri de değişkenlik göstereceğinden ortalama bir tahminde bulunmak istiyorum. Mütevazi bir giyim mağazası için bu giderler, aylık 100.000 TL’den az olmayacaktır. Personel sayısı artarsa, giyim mağazasının konumu daha da etkili bir yerde olacaksa işletme giderleri aylık en az 300.000 TL olur.
Son olarak, KOSGEB yeni girişimci desteği alarak maliyetlerinizi 50.000 TL kadar düşürebilmek elinizde.
2024-2025 Güncelleme: Aşağıdaki örnekler eski senelerden alınmıştır, şartlar ve miktarlar güncel olmayıp, her sene değişebilmektedir. Hatta şartlar da değişmekte olup, geleneksel girişimcilik desteği kapsamında olan sektörlere verilen destekler oldukça sınırlandırılmıştır. Bu yüzden aşağıdaki bilgileri baz almamanızı, Kosgeb Resmi Sitesi’nden kesin bilgiyi edinmenizi öneriyoruz.
Ayrıca, işletme kurulduktan sonra KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu yaparak üniversite mezunu çalışanlarınızdan ikisinin aylık ücretlerinin yarısı veya fazlasını KOSGEB’den 50.000 TL’ye kadar alabilirsiniz.
Giyim mağazası açmak için gerekli belgeler nelerdir?
Aşağıda yer verdiğimiz belgelere ek olarak ilgili kurumlardan başka belge talepleri de gelebilir.
- Başvuru / Beyan Formu
- Tapu Fotokopisi
- Kira Sözleşmesi Fotokopisi
- Numarataj Belgesi
- Vergi Levhası Fotokopisi
- Şahıs işletmeleri için esnaf sicil kayıt belgesi
- Şirketler için ticaret sicil kayıt belgesi
- İmza Sirküleri
- 2 adet fotoğraf
- Nüfus Cüzdan Fotokobisi
- İtfaiye Uygunluk Raporu
Giyim mağazası açma işlemleri için vergi dairesi ve SGK süreçlerini atlamayınız. Ayrıca, muhasebecinizi de belirleyiniz. Şahıs işletmesi kuracaksanız, şahıs şirketi nasıl kurulur? isimli incelememiz; limited şirket kuracaksanız, limited şirket kuruluş aşamaları ve masrafları isimli incelememizi okuyabilirsiniz.
İlgili İçerik: KOSGEB seyahat acentaları desteği alarak işletmeyi kurmayı düşünür müsünüz?
Sağlıcakla kalın.