Ekmek Fırını Açma Maliyeti Nedir? Ekmek Fırını Açmak Karlı mı?

Ekmek fırını açma maliyeti, bu konuda işletme açmak isteyenler tarafından oldukça merak konusudur. Ekmek fırını açma fikrine sahip girişimci adayları da bu konuda birçok sorunun cevaplarını merak etmektedir. Ekmek fırını açmak karlı mıdır? Ekmek fırını açma maliyeti nedir? Ekmek fırını kazandırır mı? gibi daha birçok soru, akıllara gelmektedir.

Ancak, biz sadece ekmek fırını açma maliyeti ve ekmek fırını açmak iş fikrini değerlendirmeyeceğiz. Aynı zamanda, ekmek fırını açabilmek için ne tür devlet desteklerinden faydalanabilirsiniz, bunlardan da bahsedeceğiz. Bana kalırsa, en önemli kısımda burasıdır. Çünkü bu iş fikrine sahip girişimciler, neyin nasıl olduğunu üç aşağı beş yukarı bilmektedir. Bu nedenle, katma değerli bilgi üretmek adına ekmek fırınına ait öne çıkan, size değer katacak bilgileri paylaşmayı daha çok istiyorum. Böylelikle ekmek fırını açma maliyeti ile ilgili maliyetleri azaltabilme şansı da yakalanabilecektir.

Şimdi dilerseniz, ekmek fırını açmak iş fikrini tüm yönleriyle ele almaya başlayalım. 2024-2025

Ekmek fırını açma maliyeti 2024-2025 yılında ne kadar?

Ekmek fırını açma maliyeti, belli parametrelere bağlıdır. bu parametreleri anlatmadan doğrudan ekmek fırını açma maliyeti ile ilgili net bilgiler veremeyiz. Hatta ve hatta, ekmek fırını açma maliyeti değişkenlik göstermektedir. Çünkü nasıl bir işletme açılacağı, konsepti, çalışanların sayısı ve daha birçok unsur, bu maliyetleri etkilemektedir. Bu nedenle, belli unsurları varsayarak hesaplama yapmak zorundayız.

Öncelikle ekmek fırını açma maliyeti 2024-2025 yılında aşağıdaki hususlara göre değişmektedir:

  • Fırının kapasitesi (Makine, dekorasyon)
  • Hizmet ve ürün çeşitliliği
  • İşyerinin büyüklüğü
  • İşyerinin konumu
  • Çalışan kişi sayısı

Yukarıdaki kriterler nasıl olacaksa bu doğrultuda maliyetler de değişecektir. Bu nedenle, size ekmek fırını açma maliyeti olarak bir maliyet aralığı vermek istiyorum.

Çok küçük bir ekmek fırını açmak istiyorsanız, lokasyonu çok iyi bir bölgede değilse; böyle bir işletmenin size maliyeti en az 750.000 TL olacaktır. Bunun yanı sıra, dört dörtlük bir ekmek fırını açma maliyeti ise 7.500.000 TL’ye kadar çıkacaktır.

Maliyet konusunda belirleyici olan husus kafanızdaki projedir. Projenin dört dörtlük ise maliyetler de otomatikman artacaktır. Ancak, gayet mütevazi bir ekmek fırını açacaksanız, en az 75.000 TL’yi ilk aşamada gözden çıkarmanız gerekmektedir.

Ekmek fırını açmak karlı mıdır?

Bütün iş fikirlerinde karlılık durumu sorgulanır. Ancak şu bilinmelidir ki, karlılık durumu birçok etkene bağlıdır. Kapasitesi yüksek işletmeler, doğal olarak daha fazla kar elde ederler. Düşük kapasiteli işletmeler ise daha düşük seviyede kar elde ederler. 10.000 kapasiteli bir ekmek fırını ile 100.000 kapasiteli bir ekmek fırınının karı aynı olmayacaktır.

Genel itibariyle, ekmek fırını açmak karlı mıdır diye soracak olursanız, bu sorunun cevabı kesinlikle evettir. Ekmek, en zorunlu ihtiyaçlardan birisidir. Türkiye’de ekmek tüketimi ise aşırı derecede fazladır. Ülkemizin bu konuda Guinness Rekorlar Kitabına girdiğini dahi söyleyebiliriz. Yılda kişi başı 150 kg ekmek tüketildiğini söylesem inanır mısınız? İnanmasanız dahi bu durum gerçektir. Ülkemizde kişi başı tam 150 kg ekmek tüketilmektedir. Hal böyle olunca, üreteceğiniz ekmekleri sadece satabilmek size kalacaktır.

Bu noktada, eğer ekmeklerinizi marketlere ve bakkallara da satabilirseniz ve bu oranda ekmek üretim kapasitesini artırabilirseniz, karlılığınız daha da artacaktır.

Bu konuda, şüphesi olanlar için ekmek fırını açmanın karlı bir iş olduğunu ancak herkesin bu karlı iş fikrinde başarıya ulaşamadığını da ifade etmem gerekir.

Ekmek fırını ne kadar kazandırır?

Ekmek fırını, işletmenin kapasitesine göre 50.000 TL ile 500.000 TL arasında kar bırakabilir. Yerel anlamda marka olmuş büyük fırınların daha yüksek tutarlarda kazandığını dahi söyleyebiliriz. Ufak çaplı bir ekmek fırını, işletme giderleri de düşüldüğünde en az 50.000 TL kazandıracaktır.

Bu konuda tecrübe, bilgi, pazarlama ve işletmenin konumu hususunda herşeyin tam olduğunu varsayarak tahminde bulunuyorum. Eğer sektörel anlamda bu pazara ilk defa girecekseniz, ilk aşamada zorlanacağınızı da söylemeliyim.

Ekmek fırını nasıl açılır?

Ben hangi iş fikri olursa olsun, ilk önce iş fikrinin iyi bir şekilde kurgulanması gerektiğine inananlardanım. Bu şu demek: İşinizi kağıt üzerinden iyi bir şekilde kurgulamalısınız. Maliyetlerinizi, ihtiyaçlarınızı, detayları, ikili bağlantıları kağıt üzerinde görmelisiniz. Yapacaklarınızı, faaliyetlerinizi önceden planlamalısınız.

Artık günümüzde plansız hareket edenlerin çok zorlandıklarını görüyoruz. Olur olmadık hususlar nedeniyle girişimcilerin zorlandıkları ortadadır. Bu nedenle, ilk aşamada iş planı yazmanızı öneriyorum. İş planı nedir? diye soranları duyar gibiyim. Merak etmeyin, eğer ekmek fırını açacaksanız ve devlet desteğinden faydalanmak istiyorsanız, zaten iş planı yazmak zorundasınız. Bununla ilgili aşağıda bilgi vereceğim.

İş planı, size oldukça fayda sağlayacaktır. En azından plansız bir şekilde işletme açmanızın önüne geçecektir. Size zorla plan yaptıracaktır. Kısa vadeli hedefleriniz, müşteri kitleniz, pazarlama araçlarınız, mali ve finansman durumunuz, alacağınız makine-teçhizatlar, işletmenin konumu, çalıştıracağınız personellerinizin niteliği, üretimi nasıl yapacağınız ve daha birçok konuyu kağıt üzerinde yazarak çalışacaksınız. Emin olun, bunun faydasını görürsünüz.

Hatta ve hatta tüm bunları planlasanız, dahi gözden kaçırdığınız hususlar olacaktır. Bu nedenle, bir işletme açmanın o kadar kolay bir şey olmadığını her zaman söylerim.

Ekmek fırını için gerekli olan ekipmanlar nelerdir?

Öncelikle, lokasyonu çok kötü olmayan bir dükkan bulmalısınız. Bu durum, oldukça kritiktir. Sadece imalat yapacağım, ekmek satışı olmayacak diyorsanız, bunu bilemem. Ancak, genellikle ekmek fırınlarının doğrudan satış yaptıklarını gözlemliyorum. Sadece toptan satış da yapabilirsiniz. Bunun kararını siz vereceksiniz.

Peki ama ekmek fırını için gerekli ekipmanlar nelerdir? Şimdi bu soruyu cevaplayalım.

Öncelikle ilk ihtiyacınız, fırın ekipmanlarıdır. İkinci olarak, ekmek yapımı için gerekli malzemeler ya da hammaddelerdir. Üçüncüsü, paketleme malzemeleridir. Dördüncüsü ise promosyon ürünleridir. Tüm bunlar, ekmek fırını için gerekli ekipmanlardır. Bunları, teker teker alt alta yazmanızda fayda vardır.

Ekmek fırını açma şartları nelerdir?

Ekmek fırını açma şartları şunlardır:

  • Öncelikle kapalı alanı en az 60 m2 olmalıdır.
  • Bay ve bayan olmak üzere iki adet tuvalet hijyen açısından uygun olmalıdır.
  • Bulaşık makinesi olmalıdır. Ancak, bu bulaşık makinesi sanayi tipi olursa iyi olur.
  • Davlumbaz olmazsa olmazdır. Klima, jeneratör de önemli ekipmanlardandır.
  • Mutfağın komple fayans ile döşeli olacağını unutmayınız. Mutfak, yüzde yüz hijyen şartlarına uygun olmalıdır.
  • Binanın dışına baca çıkarılmamasına özen göstermelisiniz. Eğer baca bina dışına çıkarılacaksa bina sakinlerinden izin almalısınız. Bu kısma dikkat etmelisiniz.
  • Girişimcinin fırıncılık alanında ustalık belgesi olmalıdır. Çalışan birisinin de olursa bu yeterli olacaktır.
  • Soyunma odası ya da kabini yapılırsa iyi olur.
  • Kesinlikle kat maliklerinden onay alınmalıdır. Noter huzurunda alınmalıdır.
  • Fırın dükkanının durumunu gösterir bir kroki çizdirmelisiniz. Bu kroki, asla izinsiz değiştirilmemelidir.
  • Sulu filtre gerekiyorsa ayrı bir su sayacı taktırılmalıdır.

Ekmek fırını için gerekli evraklar nelerdir?

Ekmek fırını açabilmek için bazı gerekli evrakları temin etmelisiniz. Önceden bilgilendirmek adına bu evrakları sizinle paylaşıyorum.

  • Kimlik kartı
  • İkametgah belgesi
  • Vesikalık fotoğraf
  • Tapu fotokopisi
  • Yapı kullanım izni
  • Kiralanacaksa kira sözleşmesi (noter onaylı)
  • Vergi levhası
  • Esnaf ve Sanatkarlar Odasına ya da Ticaret Odasına kayıt
  • Ustalık belgesi (Bir çalışanın olabilir.)
  • Bağkur kaydı ve belgesi
  • Çöp konteynır faturası (Çöp konteynır alınmalıdır.)
  • Yangın önlemi alınmıştır raporu
  • Belediye izin ruhsatı
  • İmza sirküleri

Bu belgeler, bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Daha fazla belge temini de söz konusu olabilir. Bu hususta, ön bilgi vermek istedim.

Ekmek fırını açma devlet desteği 2024-2025

Ekmek fırını açmadan önce devlet desteklerinden faydalanabileceğinizi söylemeliyim. KOSGEB ekmek fırını desteği bulunmaktadır. Bu destek sayesinde değişebilen miktarlarda geri ödemesiz, yine değişebilen miktarlarda da geri ödemeli destekten faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, ekmek fırını açmadan önce KOSGEB kursuna katılmalı ve girişimcilik sertifikası almalısınız. Aksi takdirde, bu destekten faydalanamazsınız. Yani, işletme açmadan önce mutlaka bu sertifikayı almalısınız.

Ekmek fırını desteğinin detaylarını öğrenmek istiyorsan, mutlaka kosgebdestekler.com/kosgeb-ekmek-firini-destek/ bağlantısında yer alan yazıyı incelemelisin. Ayrıca, ekmek fırını işletmesinde bir üniversite mezunu çalıştıracaksan, kosgeb nitelikli istihdam desteğinden de faydalanabilirsin.

“Ekmek Fırını Açma Maliyeti Nedir? Ekmek Fırını Açmak Karlı mı?” üzerine 4 yorum

  1. Merhaba ben fırın açtım suan kosgebden yaralanamıyormuyum acık olan işletmeler de kosgebe kayıt olup zamanında kredi cıkmıştı

    Yanıtla
    • Nazlıcan Hanım,

      Vergi Levhası çıkarmadan önce KOSGEB girişimcilik kursuna katılmalıydınız. Sonrasında ise başvuru yaparak 50.000 TL’ye kadar geri ödemesiz hibe alabilirdiniz. Bu nedenle, hibeden yararlanamazsınız.

      Kredi başvuruları her zaman söz konusu değil. Dönem dönem olabiliyor. İşletmenizi KOSGEB veri tabanına kayıt ederseniz, ilerleyen dönemlerde muhtemel 0 faizli ana para geri ödemeli kredi programlarına başvuru yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  2. Kosgeb girişimcilik kursuna katıldım evragim hazır ekmek fırını açtıktan sonrami devlet desteğini alcm

    Yanıtla

Yorum yapın