KOSGEB ile İş Kurmak İstiyorum Diyenlere Eski Uzmandan Tavsiyeler

KOSGEB ile iş kurmak istiyorum diyenlerin aklına takılan tüm soruları cevaplıyoruz. Uzun yıllar KOSGEB’de uzman pozisyonunda görev alan editörlerimiz, sizler için KOSGEB ile iş kurma sürecini değerlendiriyor. Sizi bu önemli yazıyı okumaya davet ediyoruz.

KOSGEB ile iş kurmak ne demektir?

KOSGEB, yeni işletme açacak olanlara destek veren bir kamu kurumudur. KOSGEB’in desteklediği sektörlerde bir işletme açacaksanız, bunu KOSGEB destek verse de açacağım, vermese de diyorsanız, KOSGEB ile iş kurmak oldukça mantıklıdır. Eğer hiç paranız yoksa, sermayeniz sıfır ise KOSGEB ile iş kurma fikrinden vazgeçmelisiniz.

Çünkü, KOSGEB size 10 verirse, sizin de bu 10’u almak için 10 harcamanız gerekir.

Umarım tavsiyelere geçmeden önce en bilinmesi gereken mantığı anlatabilmişimdir. Tavsiyelere geçmeden önce KOSGEB iş kurma süreci ve desteği ile ilgili yeteri kadar bilgi sahibi olmalısınız. Bunun için 2018 yılı KOSGEB işyeri açma kredisini detaylı bir şekilde incelemenizi öneririm.

İlgili içerik: KOSGEB işyeri açma kredisi

Eski KOSGEB uzmanından çok önemli tavsiyeler

  • İşinizi kurarken önce bütün harcamaları siz yapacaksınız. KOSGEB’den bu anlamda bir destek beklemeyin. Ancak, 2018 yılında erken ödeme kolaylığı getirildi. Ancak, %20 teminat şartı ile erken ödeme alabiliyorsunuz.
  • KOSGEB desteğinde belge en önemli kriterdir. Belgeniz yoksa ödeme alamazsınız. En önemli belgeler; fatura ve banka dekontudur. Makine mi aldınız, faturası ve ödeme dekontu elinizde olmak zorundadır. Kira desteği mi alacaksınız; kira dekontu ve kira kontratı şarttır.
  • Bütün destek süreciniz ile ilgili KOSGEB uzmanı veya uzman yardımcınız ile irtibat halinde olun.
  • KOSGEB e-KOBİ sistemini çok iyi kullanın. Çünkü başvurunuzu, ödeme taleplerinizi, taahhütnamenizi burada temin edecek, KOSGEB’e ibraz edeceksiniz.
  • Girişimcilik sertifikanızı işletme kurmadan önce alın. İşletme kurduktan sonra alırsanız destek alamazsınız.
  • Destek süreci adım adım gidilmesi gereken bir süreçtir. Bu adımları iyi bilin. Adımları atlayarak ilerlerseniz destek süreciniz ya uzar, ya da destek alamazsınız. Temel adımları aşağıda paylaşıyorum. Bu adımları, uzmanınızla sürekli iletişim halinde kalarak atın.
  1. Adım: KOSGEB girişimcilik kursuna katılmak. KOSGEB girişimcilik kursuna katılmadan asla işletme kurmamanız gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum. Bu kısım, destek için olmazsa olmaz bir kuraldır.
  2. Adım: Katılım belgesini almak
  3. Adım: İşletmenizi yasal olarak kurmak
  4. Adım: KOSGEB e-KOBİ sistemi üzerinden işletmenizi KOSGEB veri tabanına kayıt yapmak
  5. Adım: Kayıt oluşturduktan sonra şifre ve kullanıcı adınızı almak
  6. Adım: Kullanıcı adı ve şifresi ile e-KOBİ sistemine giriş yaparak iş planı yazmak.
  7. Adım: Yazmış olduğunuz iş planını ve eklerini eksiksiz bir biçimde bağlı bulunduğunuz müdürlüğe teslim etmek.
  8. Adım: İş planınızın Kurul tarafından değerlendirilmesi için Kurula sunum yapmak
  9. Adım: İş planınızın onaylanması
  10. Adım: Taahhütname vermek
  11. Adım: İş planınızda yer alan ve kurul tarafından onaylanan gider kalemlerinin harcamasını yapmak, fatura ve dekontları temin etmek
  12. Adım: İşletme kuruluş desteği ödeme talep formu ile kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım, yazılım desteği ödeme talep formunu e-KOBİ üzerinden doldurarak çıktısını almak
  13. Adım: Ödeme talep formları ile ek belgeleri bağlı bulunduğunuz müdürlüğe teslim etmek
  14. Adım: Destek tutarının hesabınıza yatırılmasını takip etmek.
  15. Adım: 2. yılın sonunda KOSGEB destek süreci tamamlanacaktır.

Önemli uyarı: İşletme giderleri desteği olan kira ve personel giderleri için de ödeme talep formu oluşturmalısınız. Bu ödeme talep formlarını ay bitiminde hazırlamalısınız.

KOSGEB ile iş kurmak ile ilgili aslında çok fazla söylenecek söz var. Ancak, konuyu burada bırakıyorum. Çünkü, bu süreci anlattığım çok fazla yazım var. Genel olarak, yukarıda yer alan adımları detaylı olarak anlattığım KOSGEB girişimcilik aşamaları, KOSGEB girişimci destek aşamaları isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Ayrıca, KOSGEB ile iş kurmak adına aşağıdaki KOSGEB iş fikirleri yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

İlgili içerik: Market açmak istiyorum karlı bir iş midir?

İlgili içerik: Çiğköfte dükkanı açmak karlı mıdır?

İlgili içerik: KOSGEB cep telefonu dükkanı desteği

Yorum yapın