Market Açmak İstiyorum Karlı Bir İş mi? Ne Kazandırır? (Maliyeti 2024-2025)

Market açmak iş fikri, birçok girişimci ve yatırımcının merak ettiği konuların başında geliyor. Market açmak istiyorum diyenlerin sayısı son zamanlarda oldukça arttı. Bunun temel sebeplerinden birisi de market ürünlerinin insanlar için zorunlu mal olmasıdır. Elbette, markette satılan tüm ürünler, insanlar için zorunlu mal olmasa da insanların temel ihtiyaçlarının karşılandığı yerlerdir market veya bakkal işletmeleri.
Küçük yatırımcısından büyük yatırımcısına herkesin ilgilendiği bir iş fikri market açmak. Öyle ki, sermaye sınırı olmayan büyük zenginler dahi bu alana yatırım yapmakta ve market zincirleri kurmaktadır. İnsanların markete gitme zorunluluğu veya marketten ürün alma durumu en azından kısa ve orta vadede sona ermeyecektir. Uzun vadede ne olacağı bilinmez.
Hal böyle olunca, biz de önemli iş fikirlerinden biri olan market açmak veya buna bakkal açmayı da dahil edebiliriz, iş fikrini masaya yatırmaya karar verdik.
Konuyu tüm yönleriyle ele alacağımız ve market açmak istiyorum diyenler için hazırlamış olduğumuz bu yazımızda market açmak iş fikrini şu temel başlıklarda incelemeye çalışacağız.
  • Market işletmesi açmadan önce dikkate alınması gerekenler
  • Market açma maliyeti
  • Market iş fikrinin karlılığı
  • Market açmak için gerekli işlemler ve belgeler
  • Market için devlet desteği
Şimdi dilerseniz, market veya bakkal açmak iş fikri ile ilgili değerlendirmelerimize geçelim.
market açmak istiyorum

Market açmadan önce dikkate alınması gerekenler hususlar nelerdir?

Her iş fikrini hayata geçirmeden önce belli bir takım veriler ışığında değerlendirme yapmak şarttır. Bu şart, işletmenizin başarılı bir ömre sahip olabilmesinin en önemli koşullarından birisidir. Çünkü her ne kadar kağıt üzerinde olsa da bir iş fikrini hayata geçirmeden önce kurgulamak, geleceğini senaryolaştırmak girişimcinin belli oranda daha hazır bir şekilde işletmesini açmasına neden olur. Öngörülebilir bir senaryo, girişimcinin işini kolaylaştıracaktır.

Peki ama market işletmesi açmak isteyenler, işletme açmadan önce hangi unsurlara yoğunlaşmalı?

Bu soruyu sormanın bile çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu soru ile girişimci, bilinçli bir atmosfere sokar kendisini.

Market işletmesi açmadan önce dikkat edilmesi gereken unsurlara gerçekten dikkat edilmesi adeta işletmenin batmasını engeller. Ömrünü uzatır. Şimdi dilerseniz, bu unsurlara tek tek bakalım.

Bölge analizi

İlk adım olarak market işletmesini nereye açacaksınız, bu hususa yoğunlaşmalısınız. Kafanızın estiği yere, kiralanması müsait, kirası uygun bulduğunuz herhangi bir yere market işletmesi açamazsınız. Açarsınız aslında ama kısa sürede batarsınız. En önemli kriter şudur: Market açacağınız yerde rakiplerinizin çok olmaması, mümkünse hiç olmaması gerekir. Bu nedenle, bölge analizi yapmanız şart. Açmayı düşündüğünüz bölgede müşteri potansiyelini çok akıllıca yapmalısınız. Her hanenin sizden ürün almasını da asla beklemeyin. İnsanların çoğunda artık araç var, istedikleri her yerden ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler. Bu nedenle, müşteri profili de çok önemli. Gelir durumu, yaş aralığı, eğitim seviyesi vb. unsurlara göre bölgenin müşteri profilini ve potansiyelini çıkarın. Dediğim gibi rakip analizinizi de iyi yapın. Dükkan yerini seçerken kira giderini ikinci planda tutun. Uygun kirası olan yerde iş yapamamanız durumunda uygun kirayı bile ödeyemez duruma gelirsiniz.

Tecrübe

Market işletmeciliğinde tecrübe, diğer sektörlerde olduğu gibi önemlidir. İnternetten okuduklarınıza güvenmeyin. Bilgi, tecrübe ile yoğrulmadıkça tat vermez. Bu nedenle, sektörün gerçeklerini uygulamada öğrenmelisiniz. Tecrübenin maliyeti yüksektir. Eğer, market işletmeciliğini tüm yönleriyle biliyorsanız, sektöre girin. Bilmiyorsanız, tecrübe kazanabileceğiniz fırsatları araştırın. Aksi takdirde, harcadığınız paralar tecrübe kazanmanız için harcanmış olur. Mal nasıl alınır, nasıl ödenir, ürünler nasıl korunur, sigara satmalı mısınız, manav reyonu olmalı mı, ekmek satışı için ektra bir bölüm oluşturmalı mısınız, hizmet planınız nasıl olmalı vb. bu soruların cevabını siz verebiliyorsanız, girin bu işe. Kulaktan dolma bilgiler ile işletme açılmaz.

Sermaye

Sermayesi olmayan bir girişimci olamaz. Sermaye yoksa, eksikse, zayıfsa, tamamı borç ile elde edilmişse sıkıntı var demektir. Sermaye olmadan hemen hemen hiçbir sektörde iş fikrinizi hayata geçiremezsiniz. Sermayesiz iş kurma fikirleri ise yeteneğe dayanır. Market işletmeciliği ise sermayeye dayanır. En azından işletme kuruluşu için gerekli sermayenizin en az %70’i cebinizde olsun. % 30’a kadar borçlanın. Tamamı borç ile kredi ile kurulmuş bir işletme can çekişir.

Bayilik

Kendi markanız mı olacak, bayilik mi alacaksınız, buna karar verin. Uygun maliyetle bayilik veren Ekomini gibi markaların bayiliğini de alabilirsiniz. Her ikisinin de avantajlı ve dezavantajlı sonuçları var. Karar sizin. Eğer bayilik alırsanız, insanların güvenini hızlı bir şekilde kazanırsınız. Maliyetleriniz azala da bilir. Kendi markanız ile açacak iseniz ürün envanterinizi siz oluşturabilir ve tanıtım kampanyaları düzenleyebilirsiniz. Bir nevi özgür bir işletme olursunuz. Eğer işletmeciliğiniz iyi ise kendi markanız ile; işletmeciliğinize güvenmiyorsanız bayilik alarak hazır bir konsept ile marketinizi açın.

Tanıtım

Yeni kurulacak olan tüm işletmeler için geçerli olsa da market işletmeciliği için sanki biraz daha önemliymiş gibi geliyor bana bu konu. Market dükkanınız için iyi bir tanıtım planı yapmalısınız. Tanıtım planınız ile müşteriye ulaşım kanallarını inşa etmelisiniz. Tanıtım planınızın etkili olmasını istiyorsanız, müşterilerinizin ilgisini çekebilecek argümanlar üretmelisiniz. Bunlardan birisi kampanya olabilir. Kampanya mantığı, müşteriyi size ulaştırır, size alıştırır. Bunun için de gerçekten sözde değil, özde avantajlı bir takım imkanlar sunmalısınız onlara. Maliyetine de olsa inanın, buna değecektir.

Personel

İşletmenizi tek başınıza yönetemezsiniz. Bu biraz da açacağınız marketin büyüklüğüne, kapasitesine bağlı bir durum. 1 kişi de 10 kişi de istihdam edebilirsiniz. Ancak, ben daha çok istihdam edeceğiniz personelin niteliğine dikkat etmeniz gerektiğini ifade edeceğim. Günlük yaşamda çok fazla karşılaşıyoruz, müşteri kaçıran personellere. İnsani yaklaşımı iyi olan, ilgili, çalışkan bir personel takımı oluşturabilmeniz gerekiyor. Biliyorum, nitelikli personel bulmak zor ancak siz de kaliteyi yakalayabilmeniz adına personel ücretlerini belli bir seviyeye çekebilirsiniz. Bu durum, belki işletme maliyetlerini artıracaktır ancak orta vadede size geri dönüşü olumlu olacaktır.

Market açmak karlı bir iş mi? Ne kazandırır?

İş fikirleri çerçevesinde ”Bu iş karlı mıdır?” sorusu doğrudan cevaplanmaması gereken bir soru. Çünkü, bu sorunun cevabı değişkenlere bağlı.

Ancak bu sorunun şöyle kolay bir cevabı var: Sokakta caddede gördüğünüz bütün sektörler ve iş fikirleri karlıdır. Bir iş fikri hayattaysa o iş karlıdır. Temel mantık budur. Ancak, bu iş fikirleri karlılıklarını bir takım faktörlere bağlamışlardır. Müşteriyi kaçırmayan, ürün çeşidi çok olan, müşteri profili iş fikrine uygun, sermayesi güçlü olan, işletmeyi yönetenin işletmeciliği iyi olan bir işletme nasıl karlı olmasın? Market işletmesi açıp market zinciri kuran da var. Market işletmesi açıp 3 ay sonra kapatan da. Market işletmesini kapattıkları için market açmak, karlı bir iş değil midir diyeceğiz?

Hayır, demeyeceğiz.

Karlılık, duruma göre değişir, diyeceğiz. Yukarıda ifade ettiğimiz dikkate alınması gereken hususlar, net ise karlılığınız da net olacaktır.

İş fikirlerinde çok kar, az kar vardır. Belli iş fikirlerinin katma değeri yüksektir, kar marjı yüksektir. Bazı iş fikirleri, sürümden kazanır, kar marjı düşüktür.

Market işletmeciliğinde de ürün bazlı kar marjları değişir. Ekmekte düşüktür, sürümden kazanırsın. Manav reyonunda kar marjı yüksektir, kalite ile kazanırsınız. Sigara da çok azdır, müşteriyi çekmek için kullanırsın.

Markette satacağınız ürünler, insanların almak zorunda olduğu ürünlerdir. Toptancısı da kazanır, perakendecisi de.

Bunu bilmek yetmez mi?

Müşteriniz çoksa kar marjı düşük olsa bile çok kazanırsınız.

Ne kazandırır sorusu?

Ufak bir bakkal işletmesi ile orta büyüklükteki bir market işletmesi elbette aynı kazandırmayacaktır. Kuracağınız işletme, bunu belirler. Ayda 30.000 TL de kar elde edebilirsiniz, ayda 3.000 TL de.

Market açma maliyeti 2024-2025 nedir?

Büyüklüğe göre değişir. Orta büyüklükte bir market işletmesi için sadece demirbaş-tadilat harcamalarınız en az 1.000.000 TL’yi bulacaktır. Ürünlerinizi vadeli alıp almayacağınıza göre de başlangıç maliyetleriniz değişebilir. Orta büyüklükte ve ürün çeşitliliği bol olan bir market için en az 1.000.000 TL ürün için sermaye ayırmalısınız. Bu da 2.000.000 TL’lik bir sermayeyi gerektirir.

Bakkal işletmeleri için ilk aşamada 500.000 TL yeterli olacaktır. Bu husus, biraz da kiralanacak yerin durumuna bağlı.

Bu maliyetlere, işletme giderleri dahil değildir.

Kira, elektrik, su, yakıt, personel giderleri de aylık olarak personel sayısına ve dükkanın konumuna göre değişecektir. 3 personelli ve kirası 20.000 TL olan bir market işletmesi için aylık işletme gideri yaklaşık 80.000*100.000 TL olacaktır.

Peki ama market açmak için devlet desteği yok mu?

Market açmak için devlet desteği var. Bu desteğin tüm ayrıntılarını KOSGEB market hibe desteği yazımızda bulabilirsiniz.

Market açma şartları nelerdir? Ustalık belgesi gerekli midir?

Market açmak için ustalık belgesine ihtiyaç yoktur. Daha önce zorunlu olan ustalık belgesi, market işletmeleri için kaldırılmıştır. Detaylı bilgiyi esnaf sanatkarlar veya ticaret odasından alabilirsiniz.

Şahıs işletmesi olarak market açmak istiyorsanız, Şahıs şirketi nasıl kurulur? Kurma maliyeti nedir? isimli yazımızı okuyabilirsiniz. Eğer limited veya anonim şirket olarak açmak istiyorsanız, limited şirket kuruluş aşamaları yazımızı inceleyebilirsiniz.

Diğer KOSGEB iş fikirleri yazılarını da inceleyebilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.

Yorum yapın