KOSGEB engelli kredisi, ülkemizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın kendilerine ait yeni işletme açmaları için verilen bir kredi destek türüdür. Bu desteğin tam adı, KOSGEB yeni girişimci desteğidir.
Aslında doğrudan kredi ifadesini kullanmak çok doğru değildir. Çünkü bu destek hem hibe hem de kredi şeklinde verilebilmektedir. Detayları yazımızda açıklayacağız.
2024-2025 Güncelleme: Aşağıdaki örnekler eski senelerden alınmıştır, şartlar ve miktarlar güncel olmayıp, her sene değişebilmektedir. Hatta kapsam da değişmekte olup, geleneksel girişimcilik desteği kapsamında olan sektörlere verilen destekler oldukça sınırlandırılmıştır. Bu yüzden aşağıdaki bilgileri baz almamanızı, Kosgeb Resmi Sitesi’nden kesin bilgiyi edinmenizi öneriyoruz.
İçindekiler
KOSGEB tarafından engellilere verilen destek nedir? Şartları nelerdir?
Bu destek, yeni girişimci desteği kapsamında ikiye ayrılmaktadır:
- KOSGEB engelli desteği: Geri alınmaz, hibe şeklindedir. Toplam üst limiti 50.000 TL’dir.
- KOSGEB engelli kredisi (Sabit yatırım desteği) : 2 yıl sonra geri alınmaya başlanır. 2 yıldan sonra 24 ay içinde 3 ayda bir 8 eşit taksitte geri alınır. Sıfır faizlidir. Sadece ama sadece yeni makine-teçhizat alımı için verilir. Başka bir gider için kullanılamaz. Banka teminatı veya KGF kefalet mektubu şartı aranır.
KOSGEB’den hem engelli desteği hem de engelli kredisi almak mümkündür. Ancak, her ikisi için de önce harcamaları sizin yapmanız gerekmektedir. KOSGEB destek ödemeleri, ibraz edeceğiniz fatura ve banka dekontu ile yapılır.
Bu desteği ve krediyi almak için şartlar şu şekildedir:
- Son 1 yıl içinde, açacağınız işletmenin faaliyet kolunda işletme açılmamış olması gerekir. Yani eğer market açacaksınız, son 1 yıl içinde adınıza kayıtlı bir market işletmesinin olmaması gerekir.
- Açacağınız işletmenin faaliyet kolunun KOSGEB desteklenen sektörlerden birisi olması gerekir. Tarım, hayvancılık, sağlık, eğitim gibi faaliyet alanlarını KOSGEB desteklemez. KOSGEB desteklenen sektörler listesini detaylı incelemenizi öneririm.
- İşletme açmadan önce KOSGEB girişimcilik sertifikası almanız, sonrasında ise işletmenizi kurduktan sonra iş planı ile KOSGEB’e başvuru yapmanız ve başvurunuzun KOSGEB tarafından onaylanması gerekir. KOSGEB girişimcilik aşamaları isimli yazımızdan bu süreci tüm detayları ile inceleyebilirsiniz.
KOSGEB engelli kredisi 2024-2025 ve desteği tutarları nedir? Destek oranı nedir?
2024-2025 Güncelleme: Aşağıdaki örnekler eski senelerden alınmıştır, şartlar ve miktarlar güncel olmayıp, her sene değişebilmektedir. Hatta kapsam da değişmekte olup, geleneksel girişimcilik desteği kapsamında olan sektörlere verilen destekler oldukça sınırlandırılmıştır. Bu yüzden aşağıdaki bilgileri baz almamanızı, Kosgeb Resmi Sitesi’nden kesin bilgiyi edinmenizi öneriyoruz.
Tablodan da anlaşılacağı üzere, engelli girişimci için destek oranları artırılmıştır. Eğer 1. ve 2. bölgede ise işletmeyi açacağınız il, % 80; 3., 4., 5. veya 6. bölgede ise destek oranı % 90’dır.
İlinizin hangi bölgede yer aldığını öğrenmek için KOSGEB destek bölgeleri isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
KOSGEB engelli kredisi ile ilgili örnek destek hesaplaması
Destek oranları ve ödeme süreci ile ilgili bir örnek vermek istiyorum.
Örneğin, bir market işletmesi açacaksınız. Bu durumda, markette satacağınız ürünleri zaten KOSGEB kredisi ile alamazsınız. Destek alacağınız gider kalemleri, raf olabilir, buzdolabı olabilir, tezgah olabilir vb. giderler olabilir. İşletme gideri olarak da kira ve personel destekleniyor.
Destek oranınız % 90 olsun.
Bir buzdolabı, bir de 80 m2 raf alacaksınız, diyelim.
Buzdolabı, 5.000 TL, raf da 10.000 TL olsun.
KDV oranı ise % 18.
Buzdolabının fiyatı, 5.900 TL; rafın ise 11.800 TL oldu.
Bu buzdolabı ve rafı satın alıyor ve market işletmesine getiriyorsunuz.
Karşılığında fatura ve dekont alıyorsunuz.
Tabi tüm bunlar için başvurunuzun yani iş planınızın onaylanması gerekiyor. Onaylandığını varsaydık.
Ödeme talebinde bulunuyorsunuz KOSGEB’e. KOSGEB yetkilileri, işletmenize geliyor ve buzdolabı ve rafı inceliyor. Kurul kararında yer aldığı gibi satın alınan giderler söz konusu ise size aşağıdaki tutarları ödüyor.
Buzdolabı için 4.500 TL, raf için ise 9.000 TL geri ödeme yapıyor.
Bu durumda sizin cebinizden % 10 + KDV çıkmış oluyor. Yani buzdolabı için 1.400 TL, raf için ise 2.800 TL harcamış oluyorsunuz.
Eğer sermayeniz az ise tedarikçiniz ile anlaşmanız durumunda, sadece 1.400 TL ve 2.800 TL’yi tedarikçinize ödüyorsunuz. Geri kalan tutarı KOSGEB, tedarikçinize ödeyebiliyor. Bu durumda KOSGEB’e sadece 1.400 TL ve 2.800 TL’lik dekontları götürmeniz yeterlidir.
Ancak, KOSGEB’in tedarikçinize ödeme yapabilmesi için tedarikçinizin SGK ve vergi borcunun olmaması gerekiyor.
Bu durum, KOSGEB engelli kredisi, yani sabit yatırım desteği için de aynen geçerlidir.
İşletme kuruluş desteğini sadece ödeme talep formu ile isteyebiliyorsunuz. Toplam 2.000 TL hesabınıza yatırılır.
İşletme giderleri desteğini ise kira kontratı ve dekontu ile personelin ücret bordrosu, SGK hizmet listesi ve ödeme dekontu ile talep edebiliyorsunuz.
Örneğin, kiranız 2.000 TL olsun. Bu kiranın her ay 1.800 TL’sini geri alıyorsunuz. Ancak, kiranın yıllık stopajını siz ödemek zorundasınız.
Aynı durum, personel desteği için de geçerlidir.
KOSGEB engelli desteği ve kredisi ile ilgili aklınıza takılan soruları bize her zaman sorabilirsiniz.