KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Geçerlilik Süresi Nedir? Ne İşe Yarar?

KOSGEB girişimcilik sertifikası nasıl alınır? Kimler alabilir? Nereden alınır? Nerelerde kullanılır? Veren kurumlar hangileridir? Tarihleri nedir? Şartları nelerdir? Ne işe yarar? Geçerlilik süresi nedir? Kaç yıl geçerlidir? Sertifika sorgulama nedir? Sertifikayı aldıktan sonra ne yapılmalıdır? Tüm bu önemli soruların cevabı bu detaylı yazıda.

KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar?

KOSGEB girişimcilik sertifikası, KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi sonrası verilen bir katılım belgesidir. En az 32 saat süren, ücretsiz olan bu eğitimde katılımcılara aşağıda örneği yer verilen bir sertifika verilmektedir.

Peki ama bu sertifika ne işe yarar? diyorsanız hemen cevabı verelim. Bu sertifika, yeni işletme açacak olan girişimcilerin KOSGEB girişimci desteğinden faydalanmasına olanak tanımaktadır.

KOSGEB girişimcilik sertifikası

KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Nerelerde Kullanılır?

İşletme açmayı düşünen girişimciler, önce bu eğitime katılmalı ve sonra bu sertifikayı almalıdır. Bu sertifikayı almadan işletme açanlar, ne yazık ki KOSGEB’in bu desteğinden faydalanamazlar. Aynı zamanda, engelli vatandaşlarımızın İŞKUR’un engelli hibe programından faydalanmaları da bu sertifika sayesinde olmaktadır.

Bu sertifika, KOSGEB ve İŞKUR’un yeni işletme açacak olanlara verdiği desteklerden yararlanmak için kullanılır.

KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır?

Girişimcilik sertifikasını almak çok zor bir süreci gerektirmemektedir. Atılması gereken adımlar oldukça açıktır.

  1. Adım: Eğitim listesini incelemek.

Buradan eğitim listesini inceleyebilirsiniz. Nerede, ne zaman hangi tarihlerde eğitim düzenlenecek inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki görselde işaretlenen alandan bulunduğunuz ili seçerek, o ilde düzenlenecek eğitimleri görebilirsiniz.

KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır
KOSGEB Sertifikası Nasıl Alınır

2. Adım: Size uygun eğitim programını bulmak.

Tarihi açısından size uygun eğitim programını bulmalısınız. Aşağıda görselde işaretlenen kısımlarda eğitimin başlangıç ve bitiş tarihleri yazmaktadır.

KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır
Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır

3. Adım: Eğitim programı ile ilgili bilgileri incelemek ve karar vermek.

Eğitim nerede düzenlenecek, kimler katılabilir, hangi kurumla irtibata geçmeliyim gibi soruların cevabına net cevap verebilmeniz için bu konularla ilgili yeteri kadar bilgi sahibi olmalısınız. Aşağıda görselde işaretlenen kısımları dikkatli incelemelisiniz. Bu görsele göre, irtibata geçmeniz gereken kurum Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Nazilli İŞKUR’dur. Eğitim Nazilli’de Ticaret Odası Binası’nda gerçekleşecektir. Eğitime yeni iş kurmak isteyen girişimci adayları katılabilmektedir. Her eğitim için bu kıstaslar tabi ki değişmektedir.

KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır
KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır

4. Adım: Kursa kayıt yaptırmak.

İlgili kurumla irtibata geçtikten sonra kayıt yaptırmalısınız. Mutlaka adınızı, soyadınızı ve telefon numarasını kaydettirin. Eğer eğitime çok fazla başvuru yapıldıysa mülakat veya girişimcilik testi yapabilirler. Bu hususta, KOSGEB mülakat soruları, cevapları ve sonuçları isimli yazımız işinize yarayabilir. Buna da hazırlıklı olun. Mülakat sonrası KOSGEB asil kursiyer listesinde olmanız durumunda eğitime katılmaya hak kazanırsınız.

5. Adım: İlgili kursa katılmak.

Eğitim tarihinde ve saatinde eğitim düzenleneceği yer olun. Devamsızlık yapmayın. En fazla 6 saate kadar devamsızlık yapabilirsiniz. Aksi takdirde, KOSGEB girişimcilik sertifikası alamazsınız. Eğitimlerde başka birisinin sizin için yoklama tutanağına imza atmasına izin vermeyin. Bu gibi durumlar tespit edilebiliyor.

Bu Sertifikayı Kimler Alabilir? Şartları Nelerdir?

Bu sertifikayı yeni işletme kurmak isteyen 18 yaşını doldurmuş herkes alabilir. Her eğitimin farklı bir katılım şartı olabilir. Bu şart, aşağıda işaretlediğim yerde her zaman yazmaktadır. Burada açıklanan ifadelere dikkat etmenizi öneririm.

KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Alma Şartları
KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Alma Şartları

KOSGEB Sertifikası Veren Kurumlar Hangileridir?

Bu sertifikayı, KOSGEB işbirliğinde veren kurumlar her ile göre değişmektedir. Genellikle girişimcilik sertifikası veren kurumlar şunlardır:

  • KOSGEB İl Müdürlükleri
  • İŞKUR İl Müdürlükleri
  • Kalkınma Ajansları, Yatırım Destek Ofisleri
  • Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri
  • Belediyeler
  • Valilikler
  • Kaymakamlıklar
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri
  • vb.

KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Geçerlilik Süresi Nedir? Kaç Yıl Geçerlidir?

Çok önemli bir konu. Bu sertifika, işinizi resmi olarak kurmadığınız ve mevcut destek programı geçerli olduğu müddetçe her zaman geçerlidir. Bir süre sınırı yoktur.

Süre sınırı yoktur. İstediğiniz zaman başvurunuzu yapabilirsiniz.

Artık 01.01.2018 tarihinden sonra önce sertifika alınır, son başvuru yapılır, onaylanırsa işletme kurulur.

Sertifikayı Aldıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Sertifikanızı aldıktan sonra yapılması gerekenler şunlardır:

  • Öncelikle, işletmenizi yasal olarak kurmalısınız. İşletme kurmadan KOSGEB’e başvuru yapamazsınız. Bu kural, 2018 yılında getirilmiştir.
  • Daha sonra KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmalısınız.
  • Veri tabanına kayıt işlemi onaylandıktan sonra KOSGEB başvuru formunu sistemden doldurarak belgelerinizi KOSGEB’e teslim etmelisiniz.
  • Başvurunuz onaylandığı takdirde, destek süreciniz başlayacaktır.

KOSGEB proje onay süresi isimli yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Sertifika Sorgulama Nedir?

Sertifikanızı kaybetmeniz durumunda bağlı bulunduğunuz KOSGEB il müdürlüğüne giderek sorgulama yaptırabilir ve yenisini talep edebilirsiniz.

“KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Geçerlilik Süresi Nedir? Ne İşe Yarar?” üzerine 10 yorum

  1. KOSGEB ve diğer kurumların destek ve hibelerinden yararlanmak için şahıs şirketi mi kurmalıyız. Yoksa kurulan şirket ortağı da olsak dessteklerden faydalanabilirmiyiz. Örneğin eşim oğlum ve kendimiz yeni bir Pazarlama Limited şirketi kurarak yurtiçinden ürün satın alıp ihracat’a satış yaparsak KOSGEB desteğinden faydalanabilirmiyiz.

    Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ediyoruz.

    Yanıtla
    • Türk Ticaret Kanununda tanımlı şirketler ile şahıs işletmeleri KOSGEB desteklerinden yararlanabilir. Adi ortaklıklar yararlanamaz.

      Yanıtla
  2. Ben 2011 yilinda girisimcilik belgesi aldim.bize kursta bu belgenin 2 yil gecerliligi var, iki yil icinde isyerini almalısınız yoksa belge yanar ve bir daha bu belgeyi alamazsiniz denmisti.ama simdi verilen belgelerde süre yok.benim belgem ayni belge bizde 1 ayda aldik.simdi benim belgem gecersiz mi.

    Yanıtla
    • KOSGEB girişimcilik belgesi, belge alındıktan sonra adınıza işletme açılmadıysa ömür boyu geçerli. Her zaman bu kural geçerlidir. İşletme açıldıysa 2 yıl içinde başvuru yapmak şart.

      Yanıtla
  3. Eylül 2018 de kursa katıldık ve hala belgemiz gelmedi, gecikmesinin nedeni nedir acaba? Biz kendimiz mi gidip alacağız yoksa bizi arayacaklar mı? Cevaplarsanız çok sevinirim teşekkürler.

    Yanıtla
    • Somut olarak belge almanıza gerek yok. Eğitime katıldıysanız, sisteme girişiniz olmuştur zaten. Başvuru yapabilirsiniz. Teyit için eğitime girdiğiniz ildeki KOSGEB müdürlüğünü arayınız.

      Yanıtla
  4. 2012 yilinda koskeb girisimcilik belgemi aldim.isimi kurdum.koskeb veri tabanina uye oldum.ancak proje yazdirmadim destek almadim.2015 yilinda resmi kapanisimi verdim.simdi tekrar sirketimi kurup koskeb belgemi kullanarak proje hazirlayip destek alabilirmiyim.

    Yanıtla
  5. selamlar ben 2016 senesinde bir iş fikri ile sertifika almıştım bu fikir dışında başka bir fikir için kullanma kosgebten destek alma şansım varmı acaba

    Yanıtla
  6. Merhabalar. Ben Hatay’ın Samandağ ilçesinde sahile sıfır bir balık restaurantı işletiyorum . Ama bu aralar etrafımızdaki işletmeler yenileniyor . Buna bende ayak uydurmak istiyorum . Yardımcı olabilir misiniz ?

    Yanıtla
  7. iki ortaklı ltd. şirketi kurmak istiyoruz.Kurulun karşısına iki kişi çıkma ihtimalimiz var mı?

    Yanıtla

Yorum yapın