KOSGEB 50 Bin TL Hibe Nasıl Alınır? Şartları 2024-2025 Nelerdir?

KOSGEB 50 bin tl hibe nasıl alınır? Şartları 2024-2025 nelerdir? Nereye başvurulacak? Kimler alabilir? 50 bin tl hibe ile ilgili detaylar burada.

2024-2025 Güncelleme: Aşağıdaki örnekler eski senelerden alınmıştır, miktarlar güncel olmayıp, her sene değişebilmektedir. Hatta şartlar da değişmekte olup, geleneksel girişimcilik desteği kapsamında olan sektörlere verilen destekler oldukça sınırlandırılmıştır. Bu yüzden aşağıdaki bilgileri baz almamanızı, Kosgeb Resmi Sitesi’nden kesin bilgiyi edinmenizi öneriyoruz.

Tutar 50.000 olmaktan çıkmıştır ve sürekli güncellenmektedir. Bu rakam temsili olarak örnek olması açsıından paylaşılmıştır.

KOSGEB ile ilgili süreçte yanlış anlamalar, büyük mağduriyetlere de sebebiyet vermektedir. İşletme açmadan önce KOSGEB’i iyi tanımanız gerekmektedir. Ödeme süreleri, harcama usulleri, gerekli belgeler ve şartlar vb. konularda detaylı inceleme yapmak gerekmektedir.

Bu nedenle, sitemizdeki yazılarımızı incelemenizi ve aklınıza takılan soruları bize sormanızı öneririm.

KOSGEB 50 Bin TL Hibe Nasıl Alınır?

Yeni işletme açmayı düşünen vatandaşlarımız tarafından KOSGEB 50 Bin TL hibe nasıl alınır? sorusu çoğunlukla sorulmaktadır. En başından belirtelim: 50 Bin TL hibeyi almak çok basit değildir. Belli prosedürleri yerine getirmek ve tam anlamıyla ne ile karşılaşacağınızı bilmek gerekiyor.

Çoğu vatandaşımız işletmeyi açtıklarında KOSGEB’den 50 Bin TL hibe alacağını düşünmektedir. Süreç bu şekilde yürümemektedir. Haber medyası, tamamen yanıltıcı bilgiler vermektedir. Şimdi dilerseniz, bu 50 Bin TL hibe nasıl alınır? bu sorunun cevabını şeffaf ve açık bir şekilde cevaplayalım.

Öncelikle İşletme Kurmadan Önce Girişimcilik Sertifikası Almalısınız.

İşletmenizi kurmadan önce mutlaka girişimcilik sertifikanızı almalısınız. Bu sertifikayı almadan işletme kurmanız halinde destekten faydalanamazsınız.

İlgili içerik: KOSGEB girişimcilik kursu

İşletmenizi Resmi Olarak Kurmalısınız.

Sertifikanızı aldıktan sonra işletmenizi isterseniz şahıs işletmesi olarak, isterseniz limited veya anonim şirket olarak kurmalısınız. Bu seçim, tamamen size kalmıştır.

İlgili içerik: Şahıs şirketi nasıl kurulur?

KOSGEB’e Başvuru Yapmalısınız.

KOSGEB’e başvuru yapmanız için işletmenizi, KOSGEB’e kayıt yaptırmalısınız. Kayıt işlemi sonrası sistem üzerinden iş planı yazmalısınız.

Eğer Başvurunuz Onaylanırsa, Destek Süreciniz Başlar.

Başvurunuz onaylanırsa KOSGEB’den 50 Bin TL hibe almaya hak kazanmış sayılırsınız. Destek süreciniz, taahhütname imzalanmasıyla başlar.

Harcamalarınızı Gerçekleştirip Müdürlüğünüzden Ödeme Talep Etmelisiniz.

Artık, Kurul Kararına göre harcamalarınızı gerçekleştirip müdürlüğünüzden ödeme talep etmelisiniz. İşletme kuruluş desteği için sadece ödeme talep formu doldurarak müdürlüğünüze teslim etmeniz yeterlidir.

Ancak, makine, teçhizat, yazılım, ofis donanım desteği için önce Kurul Kararında yer alan giderleri yapmalısınız. Yani, bu kalemleri satın almalı ve ödemesini yapmalısınız. Sonrasında ise fatura ve dekont ile ödeme talebinde bulunmalısınız. Müdürlüğünüz bulunduğunuz ile ve konumuza göre belirlenen destek oranı kapsamında size geri ödeme yapacaktır.

2018 yılında makine-teçhizat alımlarını yapmadan önce KOSGEB’den erken ödeme de talep edebilirsiniz. Bu değişiklik, yenidir.

İşletme Giderleri Desteği için Ödeme Talebinde Bulunmalısınız.

İşletme giderleri desteği ise her ay verilir. Personel ve kira harcamalarınızı her ay bittikten sonra gerekli belgeler ile müdürlüğünüze teslim etmelisiniz. Dilerseniz, 2 ayda bir 3 ayda bir toplu olarak da ödeme talep edebilirsiniz.

KOSGEB 50 Bin TL Hibe Destek Oranları ve Destek Türleri Nelerdir?

KOSGEB 50 Bin TL Hibe Nasıl Alınır

100.000 TL üst limiti olan sabit yatırım desteği hibe değil, geri ödemelidir. Sadece makine-teçhizat alımlarına verilir. Burada da önce harcamayı siz yapar, fatura ve dekont ile geri ödeme talep edersiniz. Ancak, bu ödenen tutarı 2 yıl sonra, sıfır faiz ile 24 ay içerisinde 3’er aylık taksitler ile geri ödersiniz.

Tabloda yer alan limitlerde oynama yapılabilmektedir. Ancak 50 Bin TL hibe üst limiti hiç bir şekilde değişmemektedir. Destek üst limitlerinde oynama şu şekilde olabilmektedir:

İşletme kuruluş gideri 2.000 TL olarak sabittir. Makine, teçhizat vb. desteği 27.000 TL’ye çekilebilir. Bu durumda işletme giderleri desteği en fazla 21.000 TL olur.

Ya da;

Makine, teçhizat vb. desteği 3.000 TL’ye kadar indirilebilir. Bu durumda, işletme giderleri desteği 45.000 TL’ye kadar yükseltilebilir.

Eğer kiranız yüksekse ikinci seçenek, makine alımlarınız fazla ise birinci seçenek en mantıklısıdır.

İlgili içerik: KOSGEB kira desteği ne kadar? Nasıl alınır?

KOSGEB 50 Bin TL Hibe Almak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

İşte talep edilen evrak listesi…

KOSGEB 50 Bin TL Hibe Gerekli Evraklar Listesi
KOSGEB 50 Bin TL Hibe Gerekli Evraklar Listesi 2

Görüldüğü üzere, süreç belge ve başvuru sürecidir. Bu nedenle, dikkatli olunması ve adımların sırasıyla atılması gerekmektedir.

İlgili içerik: KOSGEB ile iş kurmak istiyorum diyenlere eski uzmandan tavsiyeler

Sağlıcakla kalın.

Yorum yapın