Kadın girişimcilere KOSGEB desteği veya devlet desteği, son dönemin en ilgi çekici konuları arasında yer alıyor. Kadın girişimciliği, bir ekonominin gelişmesinde en önemli konulardan birisidir. Çünkü kadınlar, özellikle az gelişmiş ülkelerde girişimciliğe özendirilmez. İstenir ki, kadınlar ev temizlesin, çocuk baksın, ütü yapsın.
Ülke nüfusları dikkate alındığında, kadın nüfusun hemen hemen erkek nüfus ile aynı düzeyde olduğu görülmektedir. Bu şu demek, eğer kadınlar girişimciliğe yönlendirilmezler ise ülke nüfusunun yarısı atıl kalır. Üretime katkı yapmaz.
Bu durum, ülke ekonomilerini ciddi şekilde baltalamaktadır. Üretim seviyesini düşürmektedir.
Hal böyleyken, kadın girişimciliği, ekonomilerin temel unsurlarındandır. Böyle olsa gerek, ülkemizde kadın girişimcilere devlet desteği ve KOSGEB desteği verilmektedir.
Şimdi dilerseniz, kadın girişimcilere KOSGEB desteği ile ilgili detaylara geçelim.
İçindekiler
Kadın girişimcilere devlet desteği nasıl alınır?
Kendi adlarına işletme açmayı düşünen kadın girişimciler, destekten faydalanmak için ilk olarak KOSGEB girişimcilik sertifikası almalıdırlar.
Sertifika aldıktan sonra işletme yasal olarak kurulmalıdır. İşletme açılmadan (en azından kağıt üzerinde) bu desteğe başvuru yapabilmek mümkün değildir. İşletme açıldıktan sonra KOSGEB veri tabanına kayıt yapılmalıdır. Kayıt sonrası sistem size kullanıcı adı ve şifresi verecektir.
Bu şifre ile KOSGEB sistemine giriş yapıp iş planı yazmalısınız. KOSGEB iş planı nasıl hazırlanır? isimli yazımız ve KOSGEB proje örnekleri 2018 size yardımcı olacaktır.
İş planınız KOSGEB tarafından değerlendirilecektir. Onay verilmesi durumunda ise kadın girişimcilerine devlet desteği almaya başlayacaksınız.
Onay sonrası Kurul tarafından onaylanan harcamalarınızı gerçekleştirmeniz gerekiyor. Karşılığında fatura ve dekontlarını oluşturunuz. Çünkü makine teçhizat, ofis donanım ve yazılım giderleri fatura ve dekont karşılığında yapılmaktadır. 2018 yılında bu konuda bir değişiklik yapıldı. Değişikliğe göre destek tutarını harcama yapmadan erken alabilme imkanı getirildi.
Ancak, erken ödeme alabilmek için destek tutarının % 20 oranında teminat göstermeniz gerekmektedir.
Kadın girişimcilere KOSGEB desteği hangi kalemlerden oluşuyor?
2024-2025 Güncelleme: Aşağıdaki örnekler eski senelerden alınmıştır, şartlar ve tutarlar güncel olmayıp, her sene değişebilmektedir. Hatta kapsam da değişmekte olup, geleneksel girişimcilik desteği kapsamında olan sektörlere verilen destekler oldukça sınırlandırılmıştır. Bu yüzden aşağıdaki bilgileri baz almamanızı, Kosgeb Resmi Sitesi’nden kesin bilgiyi edinmenizi öneriyoruz.
Desteğin üst limitleri ve destek oranları tabloda gösterilmiştir.
Tablodan da görüleceği üzere destek oranları kadınlar için daha yüksek uygulanıyor. Bulunduğunuz şehre göre de destek oranı değişmektedir.
Hangi ilde faaliyet gösterecekseniz, bu şehre göre KOSGEB destek bölgeleri tablosuna göz atarak destek oranınızı öğrenebilirsiniz.
Örneğin, iliniz 3. bölgede kadın olduğunuz için destek oranı % 90’dır. Bu şu anlama geliyor:
10.000 TL’lik bir makine aldınız. KDV’si ise 1.800 TL.
11.800 TL harcama yaptınız. KOSGEB’den geri alacağınız destek tutarı 9.000 TL olur. Sizin cebinizde 2.800 TL çıkmış olacaktır.
KOSGEB girişimcilik aşamaları hangileridir isimli yazımızı inceleyerek yapmanız gerekenler ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
İlgili İçerik: KOSGEB Kadın Girişimci Kredisi Şartları