KOSGEB fabrika desteği 2024-2025 var mı? KOSGEB ile fabrika kurmak mümkün mü? Hangi destekler vardır? Destek tutarları nedir? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
KOSGEB fabrika desteği 2024-2025 var mı?
Ülkemizde KOSGEB tarafından verilen çok önemli desteklerin olduğu aşikar. Bu desteklerin önemli bir kısmı da ülkemizde oldukça talep görüyor. Her ne kadar, son zamanlarda KOSGEB ödemelerinde gecikmeler yaşansa da hala KOSGEB destekleri, yeni işletme kuracak olan girişimci ve KOBİ’lerin gözdesi durumundadır.
Ülkemizde yatırım yapma fikrine sahip ve bu fikri hayata geçirmek isteyen birçok yatırımcı bulunmaktadır. Yatırımcıların bu süreçte aklına gelen ilk husus da devlet destekleri olmaktadır. Özellikle fabrika kurmak isteyen yatırımcılar, ”KOSGEB fabrika desteği 2024-2025 var mı?” sorusunu sıklıkla dile getirmektedir. Biz de bu konuyu gündemimize aldık ve gerekli araştırmaları sizin için yaptık.
KOSGEB ile fabrika kurmak mümkün mü?
Öncelikle şunu ifade edelim: KOSGEB ile fabrika kurmak mümkündür. Mevcut fabrikaların da KOSGEB desteklerinden faydalanmaları mümkündür. Ancak, destek programları özelinde belli şartların sağlanması gerekmektedir. Destek tutarları da sizin düşündüğünüz tutarlar da olmayabilir. Şimdi dilerseniz, fabrika kurmayı düşünen ve fabrikası olan yatırımcılar olmak üzere iki başlıkta faydalanabilecek destekleri özetleyelim.
Bu iki başlıkta değerlendirme yapmadan önce genel şartları bir sıralayalım. Bu şartlar, KOSGEB’den yararlanmanın ön koşullarıdır. Hem girişimciler hem de mevcut işletmeler için geçerlidir.
- KOBİ olmalısınız. KOBİ nedir KOSGEB tanımı isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
- KOSGEB desteklenen sektörler listesinde yer alan sektörlerden birinde faaliyet göstermelisiniz. Çünkü bazı sektörler KOSGEB tarafından desteklenmez.
- KOSGEB veri tabanına kayıt olmalısınız. Bu konuda, size yardımcı olabilmesi adına KOSGEB veri tabanına kayıt nasıl olunur? isimli yazımızı okuyabilirsiniz. Kaydınız onaylandığı takdirde, destek başvuru ekranınız açılır.
Fabrika kurmayı düşünen yatırımcılar için KOSGEB destekleri nelerdir?
Fabrika kurmayı düşünen yatırımcılar için iki önemli KOSGEB desteği bulunmaktadır. Bu desteklerin haricinde, diğer destek programları mevcut fabrikası olanların başvuru yapabileceği programlardır.
Bunlardan birincisi, KOSGEB yeni girişimci desteğidir. Bu destekten faydalanabilmek için fabrika kurmadan önce girişimcilik sertifikası almanız gerekmektedir. KOSGEB girişimcilik sertifikası nasıl alınır? isimli yazımızda bu konuyu inceleyebilirsiniz. Desteğin üst limiti şu şekildedir:
Öncelikle bu destek hakkında aşağıda vereceğim destek tutarları ve ilgili şartlar önceki senelerden temsili olup güncel değildir. Her sene güncellenebilmektedir. Güncel tutarları kosgeb resmi sitesinden takip edebilirsiniz.
- 50.000 TL geri ödemesiz destek: İşletme kuruluş gideri olarak 2.000 TL, makine,teçhizat gideri olarak 18.000 TL; kira ve personel gideri olarak 30.000 TL destek ödemesi yapılır.
- 100.000 TL geri ödemeli destek: Sadece makine-teçhizat için verilir. Teminat mektubu veya KGF kefalet mektubu istenir. 0 faizlidir. 2 yıl ön ödemesizdir. Ancak bu krediyi alabilmeniz için makineyi satın almalı, işletmenize yerleştirmeli ve ödemesini yapmalısınız. Fatura ve dekont karşılığında geri ödemesiz destek de olduğu gibi kredi, bu şekilde hesabınıza yatırılır.
Bunlardan ikincisi ise KOSGEB ar-ge ve inovasyon destek programıdır. Bu destekten faydalanabilmeniz için girişimcilerin ar-ge projelerinin olması gerekir. Eğer ar-ge projeniz var ise ve işletme kurmak istiyorsanız aşağıdaki desteklerden faydalanma şansınız vardır. Üstelik projeniz onaylandığı takdirde, 20.000 TL işletme kuruluş masraflarınız da başlangıç sermayesi desteği adı altında karşılanıyor.
Fabrikası olan yatırımcılar için KOSGEB destekleri nelerdir?
Fabrikası olan yatırımcıların yararlanabilecekleri KOSGEB destekleri şunlardır:
- KOSGEB genel destek programı
- KOSGEB KOBİ proje destek programı
- İşbirliği güçbirliği destek programı
- KOSGEB KOBİGEL (En önemlisi bence.)
- Ar-ge ve inovasyon destek programı
- KOBİ teknoyatırım (Teknolojik ürün üreten fabrikalar için tam 5.000.000 TL destek)
- Teknopazar
Fabrika desteği ile ilgili ayrıca soru ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz. KOSGEB uzmanlarımız size en kısa sürede yardımcı olacaktır.
Muhasebe danışmanlığını yaptığım girişimcilik sahibi , piyasa da imalatı yapılan mamulleri satın alarak (İnşaat-Yapı Dekorasyon ve bina yalıtım malzemesi gibi ürünleri) IRAK-SURİYE-İRAN ve gibi ortadoğu ve diğer ülkelere ihraç etmek istiyor. Kuracağı şirket için de KOSGEB desteğinden faydalanarak iş yapmak istemektedir. Bu ihracaat için kuracağı şirket vasıtasıyla desteklerden faydalanabilirmi
Evet yararlanabilir. KOSGEB Yeni Girişimci Desteği ile işletmesini kurabilir, diğer desteklere de başvuru yapabilir.
Ben çekyat tamiri ustasıyım.Hatta sıfırdan çekyat yapabiliyorum ve ben bu işi büyüterek fabrika açıp insanlara istihdam sağlayarak seri çekyat üretmek istiyorum.Bana hangi tür destek ve yardımlar sağlıyabilirsiniz.