Mobilya Dükkanı Açmak ve Mobilya Mağazası Açma Maliyeti 2021

Mobilya dükkanı açmak isteyenler, bu iş fikri konusunda birçok detayı incelemek istemektedir. Açıkça söylemek gerekirse, mobilya dükkanı açmak isteyenler için çok yararlı önerilerde bulunacağımızı bilmenizi isterim. Her açıdan ele alacağımız mobilya dükkanı açmak iş fikrini detaylı olarak masaya yatıracağız.

Bir rehber niteliğinde olacak bu yazıda, mobilya dükkanının nasıl açılacağını, mobilya mağazası açma maliyeti, gerekli belgeler, devlet destekleri ve daha birçok konu hakkında detaylı bilgi yer alacaktır. Sizler için hazırladığımız bu rehbere şimdi geçebiliriz.

Neden mobilya dükkanı açmak?

İlk olarak neden mobilya dükkanı açmak sorusuna cevap vermemiz gerekiyor. Çünkü hangi iş fikri olursa olsun, o iş fikrini neden seçmeniz gerektiği ile ilgili güçlü gerekçelerinizin olması gerekiyor. Ben sizlere, sadece bu konudaki düşüncelerimi aktaracağım.

Mobilya dükkanı açmak, zor bir iş süreci gerektiyor gibi gözükür. Aslına bakarsanız, asla böyle bir durum söz konusu değildir. Eğer ekibinizi iyi kurarsanız, çoğu durumda sadece müşteriler ile ilgilenirsiniz. İlk aşamada çok yoğun bir müşteri kitlesi beklemeyin. Günde en fazla 5 ya da 6 müşteri ile ilgilenirsiniz. Bu sayı elbette açacağınız mobilya mağazasının niteliğine göre değişir, ancak müşteri sayısı, ortalama bu sayılarda olmaktadır. Bu müşterilerin sadece 1 ya da 2’sini satış hususunda ikna ederseniz, muazzam paralar kazanırsınız. İşletmenizin yaşı büyüdükçe müşterilerinizin sayısının da artacağını göreceksiniz. Tabi, kaliteli üründen ve hizmetten ödün vermeden çalışacağınızı varsayıyorum.

Eğer bu sektörü tanıyorsanız, güçlü sermayeniz varsa ve tecrübe ve bilgi sahibi iseniz, bu iş fikri konusunda adım atmanızı kesinlikle öneririm. Mobilya sektörünü sevmek ve bu konuda bir ideale sahip olmak da başarının en önemli anahtarlarından birisidir.

Mobilya mağazası nasıl açılır?

Mobilya mağazası açmadan önce işyerinin neresi olacağı ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapmanızı öneririm. Çünkü ideal bir bölgede açılacak bir mobilya mağazası ile kuytu bir köşede, müşteriye hitap etmeyen bir bölgede mobilya mağazası açmak farklı olacaktır. İşyerinin lokasyonu, sizin karlılığınız açısından en önemli hususlardan birisi olacaktır.

İlk uyarımı size bu konuda yapmak isterim. Tabi bu lokasyon ile ilgili olmayacak çünkü nerede ikamet ettiğinizi, nerede dükkan açmayı düşündüğünüzü bilmiyorum. Uyarım, fiziki mekan ile ilgili olacak: Mobilya dükkanınızın en az 200 metrekare olmasına dikkat ediniz. Ayrıca, bu dükkanın bir adet deposunun da olmasına özen gösteriniz. Tabi bu deponun yeterli büyüklüğe sahip olmasını göz önünde bulundurunuz. Zamanla ürünlerinizi stok yapmaya başladığınızda bu durum sizi epey bir rahatlatacaktır.

Lokasyon demişken mobilya mağazalarının şehir içine mi yoksa şehir dışına mı açılması gerektiği hususunda birkaç şey söylemek istiyorum. Genellikle, mobilya sektöründe bu konuda bir sınırlama olduğu ya da şurada olursa başarılı olunur ya da başarısız olunur demek çok doğru olmayacaktır. Ancak, her zaman şunu söylerim ki, şehir içinde mobilya dükkanı açmak bir adım öne geçirir. Bol müşteri ile karşılaşırsınız. Bu şu demek değil: Şehir dışında mobilya mağazası açmak dezavantajlı bir durum yaratır. Hayır. Şehir dışında yer alan dükkanların da kendilerine göre bir takım avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlardan en önemlisi ise kira giderlerinin şehir içi dükkanlarına göre daha az olmasıdır. Bu durumda, iki katlı harika mobilya mağazası açmanız da mümkün olabilmektedir. Hangi sektörde olursanız olun ürün çeşitliliği inanılmaz avantajlar sağlar. Şehir dışında mobilya mağazası açmanız durumunda büyük dükkanlara daha az kira öder ve ürün çeşitliliği de sağlarsanız, müşterileriniz başka seçeneklere bakmak zorunda kalmaz ve müşteriyi dükkanınızda tutarsınız.

Peki ama mobilya mağazası nasıl açılır? Bu sorunun cevabı oldukça basit.

Dükkanınızın yerini belirledikten sonra öncelikle bir mali müşavir ile anlaşmanızı öneririm. Mali müşaviriniz gerekli işlemleri başlatacaktır. Sonrasında ise belediyeden çalışma izin ve ruhsatı almanız gerekmektedir. Bu çalışma izni ve ruhsatı sonrası mobilya mağazanızı açabilirsiniz.

Aşağıda belirteceğim belgeler çalışma izin ve ruhsatı için gerekecektir.

  • Kimlik kartı fotokopisi
  • Kira sözleşmesi
  • Kat maliklerinden muvafakatname (varsa)
  • Ortak söz konusu ise ortaklık senedi
  • Ticaret sicil gazetesi
  • Faaliyet belgesi
  • İskan belgesi

İşletme kurma maliyetleri genellikle 2.000 TL ile 4.000 TL arasında değişmektedir. Bu durum, şahıs şirketi mi yoksa limited şirket mi kurmanıza göre değişmektedir.

Bu anlamda, şahıs şirketi kuracak iseniz, kosgebdestekler.com/sahis-sirketi-nasil-kurulur/ bağlantısını, limited şirket kurmayı düşünüyorsanız kosgebdestekler.com/limited-sirket-kurulus-asamalari/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Mobilya dükkanı açma maliyeti 2018 yılında ne kadar?

Mobilya dükkanı açma maliyeti ile ilgili kesin ifadeler kullanmaktan kaçınacağım. Çünkü maliyet, bildiğiniz üzere birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Öncelikle nasıl bir mağaza sorusunu sormak gerekiyor. Bu sorunun cevabını bilmediğimiz için açıkça söylemek gerekirse mobilya dükkanı açma maliyeti ile ilgili bir sınır koymak yanlış olacaktır.

Biz yine de bir fikir vermesi açısından bazı standart dükkanların açma maliyetlerinden bahsedelim. Mal stok edip etmeyeceğinize, şehir içi veya şehir dışı dükkan seçeneklerine göre bu maliyet değişse de ortalama bir mobilya dükkanı açma maliyetinin 2021 yılında yaklaşık 250.000 TL olacağını ifade etmeliyim. Bu tutar, minimum tutardır. 1.500.000 TL ve üstünde harika mobilya mağazaları kurabileceğinizi de söylemeliyim. Ama en az 250.000 TL’lik bir sermayenizin olmasını öneririm.

Bu tutarın altında bir sermayeniz varsa mobilya dükkanı açmak iş fikrini tekrar gözden geçirmenizi öneririm. Çünkü bu iş fikrinin sermayesi güçlü olanlara önerebileceğim bir iş fikri olduğunu belirtmeliyim.

Mobilya mağazaları için teslimat hizmetinin önemi nedir?

Teslimat konusu için ayrı bir başlık açmak istedim. Çünkü teslimat hizmeti, mobilya dükkanı açmak iş fikrinin en önemli ayaklarından birisidir. Büyük önem arz etmektedir. Bu konuyla ilgili yapılan hatalar, ne yazık ki müşteri kayıplarına neden olmaktadır. Satın alınan mobilya ürünlerinin doğru ve güvenli bir şekilde müşterilere teslimatı, oldukça önemlidir. Bu kısımda, yapılan hatalar mobilya mağazalarını zora sokmaktadır. Bu konuda başarılı olmak ise ekip işidir. Ekibinizi doğru kurduktan sonra teslimat konusunda çok fazla sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Nakliye ve kurulum hizmetini kendi bünyenizde yapmanızı öneririm. Başka firmalardan hizmet alırsanız, yapmak istediklerinizi yaptıramayabilirsiniz. Bu konuda aklınızda her zaman soru işaretleri kalır. Bu nedenle, kendi teslimat ve kurulum ekibiniz biraz masraflı olsa da kurmanız gerekmektedir. Bunun için bir nakliye aracı almanız gerekecektir. Ortalama 50.000 TL’ye iyi bir nakliye aracı almanız mümkün olabilmektedir.

Mobilya dükkanı açmak ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Konumuzun sonuna gelirken özet olması açısından bazı hususları daha da öne çıkarmak istiyorum. Sonuçta her girişim bir risktir ve bu riski ne kadar azaltabilirsiniz, o kadar başarıya daha yakın olursunuz. Kıymeti olan bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.

Şimdi dilerseniz, mobilya dükkanı açmak ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlara geçelim.

  • Mobilya mağazanızı ilk aşamada şehir içinde kurmayı düşünün. Eğer imkanlar ve fiziki şartlar elvermiyorsa şehir dışında geniş ve iki katlı dükkan seçeneklerini değerlendirin. Bunu yaparken de yol üzerinde dükkanınızı açmayı tercih edin.
  • Mağazanız ile ilgili mutlaka bir reklam stratejisi geliştirin. Reklam planınız olmadan müşterilerinize ulaşamazsınız. Şehir dışında mağazanızı açacak iseniz büyük bir totem tabela yaptırmayı unutmayınız. Farklı ürünleri mağazanızda bulundurmayı tercih de edebilirsiniz.
  • Dükkanınızı iyi bir şekilde dekore edin. Dekorasyon, müşterilerinizi işletmede tutma adına önemli bir avantaj sağlayacaktır. Bu konuda işin uzmanlarına danışabilirsiniz.
  • Fiyat politikası oldukça önemlidir. Ürünlerinizi fiyatlarken rakiplerinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Fiyat avantajı, her zaman müşterilerin ilgisini çeker. Güven sağlar. Belki az kar elde edersiniz ama dükkanınızın reklamı, kulaktan kulağa ile yapılır. Bu da işletmenizin kısa sürede büyümesini sağlar.
  • Farklı ürünler, risktir. Bunu unutmayın. Farklı ürünler için en fazla teşhir ürünleriniz olsun. Bu ürünleri, çok fazla stoklarsanız zarar edersiniz.
  • Ekibiniz güçlü olsun. Müşteri memnuniyetinin ne kadar önemli olduğunu onlara sürekli anlatın. Güler yüzlü bir hizmet anlayışı, işletmenize değer katar. Ekibiniz hem erkek hem de kadın personellerden oluşsun.
  • Nakliye, yani teslimat hizmeti bu işin püf noktasıdır. Nakliye hizmetleriniz ve kurulum kusursuz olmalıdır. Herhangi bir sorunu anında çözmelisiniz. Çözme garantisi vermelisiniz. Müşterileriniz bu hizmeti unutmayacaklardır.
  • Müşterileriniz, dükkanınızı ziyaret ettiğinde onları olabildiğince dükkanınızda tutmaya çalışın. Ne kadar dükkanınızda uzun kalırlarsa, onlara ürün satma olasılığınız daha da artacaktır. Bu nedenle, ikramda bulunmayı teklif edin. Bolca vakit harcamalarını sağlayın. Samimiyet ve güven satış ve pazarlamanın en önemli kurallarındandır.
  • Müşterilerinizin mobilya ihtiyacından ziyade zevk için mobilyalarını değiştirdiklerini bilirsiniz. Yeni evli çiftler hariç genellikle mobilyalar, zevk için değiştirilmektedir. Konuya hep bu açıdan yaklaşın.
  • İşletmenizde bulunan stok ve teşhir ürünleriniz için sigorta yaptırmayı unutmayınız.

Mobilya dükkanı açmak karlı mı? Kar marjı nedir?

Kesinlikle kar marjının bu iş fikri için çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Karlı iş fikirlerinden birisidir. Ortalama kar marjı yaklaşık %100’dür. Eğer bir mobilyanın fiyatı 10.000 TL ise bunun 5.000 TL’si maliyet, 5.000 TL’si ise kardır. Ayın yarısında dahi satış olmasa bile mobilya mağazanız önemli ölçüde kar yapacaktır.

Mobilya dükkanı açmak için devlet desteği almak mümkün mü?

Mobilya dükkanı açmak istiyorsanız, KOSGEB’den 150.000 TL destek alabilirsiniz. Bu desteği alabilmek için işletme açmadan önce mutlaka girişimcilik sertifikası almanız gerekmektedir. Bu sertifikayı almadan işletme açarsanız, ne yazık ki bu destekten faydalanamazsınız.

KOSGEB’den destek mi almak istiyorsun? Hemen kosgebdestekler.com/kosgeb-mobilya-imalati-destegi/ bağlantısını ziyaret etmelisin.

Soru Sor veya Yorumunu Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır..