Kuruyemiş Dükkanı Açma Karlı mı? Ne Kazandırır? Maliyeti Nedir?

Kuruyemiş dükkanı açma fikri, birçok girişimcinin aklında yatan karlı iş fikirlerinden bir tanesidir. İş fikrinin karlı olduğunu dikkat ettiyseniz, daha en başından söyledim. Ancak, bu karlılığı belirli kriterler belirliyor. Nedir bu kriterler?

Kuruyemiş Dükkanı Açma Fikrinden Önce Başarının Kriterleri

  • Birinci kriter tecrübedir. Eğer kuruyemiş sektöründe daha önce tecrübeniz olduysa bu işte başarının anahtarlarından birisine sahipsiniz demektir. Kuruyemişten anlamak, kuruyemişin kalitesinden, muhafazasından anlamak bu işte başarılı olmanın temel şartıdır. Tecrübe, cebinizdeki paradan dahi daha kıymetlidir.
  • İkincisi, sermayedir. Sermayeniz ne kadar güçlüyse, kuruyemiş dükkanınız da o kadar güçlü olur. Dekorasyonu, dükkanın konumu, istihdam edeceğiniz personeller hepsi sermayenize bağlıdır.
  • Üçüncüsü konumdur. Tecrübeniz var, sermayeniz var, kuruyemiş dükkanını işlek olmayan bir yerde açtınız. Başarılı olmanız pek mümkün değil. Dükkanınızı işlek bir cadde veya sokak üzerinde açmalısınız.
  • Dördüncüsü kuruyemişinizin kalitesidir. Tazelik ve lezzet konusunda asla taviz vermemelisiniz. Müşterilerinizin size bağlandığını göreceksiniz.
  • Beşincisi dürüst ve güleryüzlü esnaf olmaktır. Yardımsever, dürüst ve güleryüzlü bir esnaf olmak başarının kilidini açacaktır.

Bu kriterlerin haricinde elbette başka kriterler de söz konusudur. Ancak, en önemli beş kriter bunlardır.

Kuruyemiş Dükkanı Açma Karlı mı? Ne Kazandırır?

Ciro üzerinden kar marjı % 15 ile % 35 arasında değişmektedir. Günlük 10.000 TL’lik ciro, 1500 TL ile 3500 TL arasında kar bırakabilmektedir. Günlük 40.000 TL’lik ciro, ayda en az 180.000 TL kar bırakır. Bu nedenle, cironuzun yüksek olması durumunda çok önemli karlar elde etmek mümkündür. Bunun için de yukarıda ifade ettiğim başarı kriterlerini göz önünde tutmanız gerekmektedir.

Kuruyemiş Dükkanı Maliyeti Nedir?

Kuruyemiş dükkanı açma maliyeti, açacağınız dükkanın büyüklüğüne, çalıştıracağınız personellerin sayısına, dükkanınızın konuma, tadilat ve kira masraflarınıza göre değişecektir. Ortalama bir kuruyemiş dükkanı açabilmeniz için gerekli masrafları alt alta bir yazalım ve tahmin yürütelim.

Kuruyemiş dükkanı açma
  • Dükkanın konumu ve kiralanması: Eğer işlek bir caddede en az 30 m2’lik bir dükkan kiralamanız durumunda kira masrafınız aylık 10.000 TL’den az olmayacaktır. Bir o kadar da depozito vermelisiniz. Dükkan kirası, bulunduğunuz şehre göre de değişir. Elektrik, su, doğalgaz abonmanlıkları, işletme kuruluş masrafları (oda kaydı, noter masrafı, vergi, muhasebe vb.) düşünüldüğünde bunlar da en az 20.000 TL tutacaktır. İlk ay için gideriniz yaklaşık 60.000 TL’dir.
  • Makine, ekipman ve tadilat giderleri: Raf, dolap, reyon, tadilat, pos cihazı, tv vb. giderleriniz için en az 200.000 TL masrafınız olacaktır.
  • Kuruyemiş masrafları: Vadeli alımlar olabilmektedir. Ancak ilk aşamada en az 100.000 – 200.000 TL arasında ürün koymalısınız dükkanınıza. Ne kadar ürün çeşidiniz fazla olursa, o kadar da başarı oranınız artar. Ürününüzün bol olmasına, dükkanınızın dolu gözükmesine önem verin.
  • Personel maaşı: Tek başınıza yapamazsınız bu işi. Sizin haricinizde en az 1 kişi de olmalı. Kuruyemiş dükkanı işinde sabah 7’de açar, akşam 12’de kaparsınız dükkanı. Genel kural budur. Bu da aylık en az 20.000 TL masraf demek.
  • Beklenmeyen diğer giderler: En az 100.000 TL diğer beklenmeyen masraflara yazmak gerektir. Uygulama kısmında başka masraflarınız olacaktır.

Yukarıdaki tahminlerimiz ilk aşamada, kuruyemiş dükkanı maliyetini bize en az 500.000 TL civarında olacağını göstermektedir. Bu tahmin, sizin tercihlerinize göre de değişecektir.

Bu maliyetlerinizi düşürebilmek adına KOSGEB kuruyemiş dükkanı desteğinden faydalanabilirsiniz.

Yorum yapın