KOSGEB İşyeri Açma Kredisi 2018 Almanın Yolları Nelerdir? (İPUÇLARI)

KOSGEB işyeri açma kredisi nasıl alınır? KOSGEB işyeri açma kredisi başvurusu nasıl yapılır? Bu krediyi almanın yolları nelerdir? Tüm bu sorulara ilişkin en kapsamlı içeriği inceleyebilirsiniz.

KOSGEB işyeri açma kredisi nedir?

KOSGEB, yeni işyeri açma hedefi olanların adeta en büyük destekçisi konumundadır. Bunu her yıl KOSGEB’in vermiş olduğu işyeri açma kredilerinde görüyoruz. Her yıl binlerce kişi, işyeri açma kredisi alarak iş fikirlerini hayata geçiriyor. Ancak, bu kredi, durduk yere girişimcilere verilmiyor. Belli şartları var. Bu şartların yerine getirilmesi durumunda bu krediden faydalanabiliyorsunuz.

Açıkcası, bu krediye hibe demek daha doğru olacaktır. Çünkü, 50.000 TL’lik kısmı geri ödemesizdir. 100.000 TL’lik kısmı ise sadece makine-teçhizat almanız şartıyla kredidir. Bu krediyi ise KGF kefaleti ile alabiliyorsunuz. Banka kredilerine pek benzemiyor. Bu konuda aşağıda detaylara gireceğim.

Şöyle bir uyarım olacak size: KOSGEB işyeri açma kredisine güvenerek işletme kurmayınız. Çünkü, KOSGEB, harcamalarınızın tamamını size geri ödemeyecektir. KDV giderleriniz cebinizden çıkar, örneğin. Yine, destek oranları söz konusudur. Bu destek oranları, bulunduğunuz ile göre de değişir. Özetlemek gerekirse;

  • Önce harcamalarınızı siz yaparsınız. Sonra KOSGEB size geri öder. 2018 yılında yapılan değişiklikle artık makine-teçhizat harcamalarınız için KOSGEB size %20 teminat göstermeniz şartıyla erken ödeme yapabiliyor.
  • KDV’yi KOSGEB karşılamaz.
  • Tadilatı ve inşaat masraflarını karşılamaz.
  • Tabela vb. reklam giderlerinizi karşılamaz.
  • Su, telefon, internet, doğalgaz vb. giderlerinizi karşılamaz.
  • Hammadde, mal alımı gibi giderlerinizi karşılamaz.

KOSGEB’in hangi giderlerinizi karşılayabileceğini aşağıda bahsedeceğim. Bu nedenle, cebinizde sermayenizin olması gerekmektedir. Eğer sermayeniz var ve işyeri açacaksanız, KOSGEB belli giderlerinizi karşılayacaktır. Bu şekilde KOSGEB işyeri açma kredisi, anlam kazanacaktır.

Şunu da belirtelim: KOSGEB işyeri açma kredisi tek bir krediden ibaret değildir. İşyeri açtıktan sonra KOSGEB’in diğer kredilerine de başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca, diğer faizsiz KOBİ destek kredileri de sizin için yararlı olabilir.

İlgili İçerik: Faizsiz KOBİ Destek Kredisi 2018 Nasıl Alınır? Şartları Nedir?

İlgili İçerik: KOSGEB Faizsiz Kredi 2018 Ne Zaman Verilecek? Şartları ve Süresi

KOSGEB’den işyeri açma kredisi nasıl alınır? Yolları ve ipuçları nelerdir?

KOSGEB’in verdiği kredi, bankaların verdiği kredilerden farklıdır. Bankalardan nakit para olarak kredi alır, taksitler şeklinde faizi ile geri ödersiniz. Ancak bu durum KOSGEB’de farklıdır. KOSGEB, işyeri açtığınız için size doğrudan nakit para vermez. Masraflarınızın belli bir oranını karşılar, size geri ödeme yapar.

KOSGEB’in bu kredisini ben nasıl alırım, diyorsanız, açıklamalarımıza kulak kabartın.

  1. Öncelikle, KOSGEB işyeri açma sertifikası, yani KOSGEB girişimcilik sertifikası 2018 gerekmektedir. Bu sertifikayı, işyeri açmadan önce almalısınız. Aksi takdirde, işyeri açma kredisinden faydalanamazsınız.
  2. Sertifikayı aldıktan sonra işletmenizi kurmanız gerekmektedir. Başvuru yapmak için bu önemli bir kuraldır.
  3. İşletmenizi kurduktan sonra KOSGEB veri tabanına kayıt gerekecektir.
  4. Kayıt sonrası iş planı yazmalısınız. Bu doğrultuda, KOSGEB iş planı örneklerinden yararlanabilirsiniz.
  5. İş planınız onaylanırsa, destek süreciniz başlayacaktır.
  6. Giderlerinizi gerçekleştirip kredinizi talep edebilirsiniz. Özellikle, her bir harcamanız için fatura ve dekont gerekecektir.

Yukarıda, süreci olabildiğince özetlemeye çalıştım. Adımlar sadece bunlardan ibaret değildir. Ayrı ayrı atılması gereken birçok adım ve aşama vardır. Bu aşamaları, dikkatli bir şekilde geçmelisiniz.

İlgili içerik: KOSGEB girişimcilik aşamaları 2018

KOSGEB işyeri açma kredisi hangi giderler için verilmektedir?

Şimdi, bu kredi 4 başlığa ayrılır:

  1. İşletme kuruluş giderleri: Bu gider için KOSGEB’e belge sunmanıza gerek yok. İşletme kurulduktan sonra ödeme talep etmeniz halinde müdürlüğünüz hesabınıza 2.000 TL yatırır.
  2. Kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım, yazılım giderleri: Bu giderleri almanız için öncelikle bu harcamaları yapmalısınız. Fatura ve dekontunu müdürlüğünüze teslim etmelisiniz. 18.000 TL’ye kadar destek alabilirsiniz.
  3. İşletme giderleri: Sadece kira ve personel giderleri için toplam 30.000 TL’ye kadar geri ödeme alabilirsiniz. Kira gideri için kira kontratı, dekont; personel için ücret bordrosu, SGK hizmet listesi ve dekont şarttır.

Yukarıda sayılan bu destekler, geri ödemesiz olup hibedir. Yani, hile yapmadığınız sürece bu tutarları KOSGEB, sizden geri almaz. Ancak aşağıda bahsedeceğim destek, geri ödemelidir.

4. Sabit yatırım desteği: Bu desteğin üst limiti 100.000 TL’dir. Sadece yeni makine-teçhizat alımlarınız için geçerlidir. Teminat veya KGF kefaleti ile verilir. Geri ödemelidir. Kredi şeklindedir. Ancak bu destekten de faydalanabilmeniz için önce makineyi alır, tutarını ödersiniz. Sonra KOSGEB, destek oranlarını baz alarak size kredili olarak geri ödeme yapar. Bu ödenen tutarı, 30 ayı ön ödemesiz olmak üzere geri ödersiniz. Faiz işlemez.

KOSGEB işyeri açma kredi tutarları ve destek oranları nedir?

KOSGEB işyeri açma kredi tutarları ve destek oranlarını aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz.

KOSGEB işyeri açma kredisi tutarları ve destek oranları

Yukarıdaki tabloda destek oranlarını görmüşsünüzdür. Bu destek oranları, bölgelere göre değişmektedir. İlinizin kaçıncı bölgede olduğunu incelemelisiniz.

İlgili içerik: KOSGEB destek bölgeleri 2018

KOSGEB işyeri açma kredi başvurusu ile ilgili tüm sorularınızı bize her zaman yöneltebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

Soru Sor veya Yorumunu Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır..

2 Sorular ve Yorumlar
  1. ayhan uysal diyor ki:

    iyi günler, kosgeb girişimcilik sertifikası almadım, elimde 30.000 tl var ancak gerekli para 100-120.000 baharat dükkanı açmak istiyorum dükkanı kiraladım ancak kosgebden nasıl yararlanabilirim, nasıl baslayıp devam ettirebilirim, tesekkür ederim

    1. kosgebuzman diyor ki:

      Mutlaka KOSGEB girişimcilik sertifikası alınız. Sonra işletmeyi açınız.