2024-2025 Yılı KOSGEB KOBİGEL Son Başvuru Tarihi: 22 Haziran 2018

2024-2025 yılı KOSGEB KOBİGEL desteği çağrısı beklenmektedir.

Aşağıdaki bilgiler arşiv niteliğindedir ancak şartları vs kıyaslamanız ve bilgi edinmeniz açısından ve olası 2024 kobigel ve 2025 kobigel desteğine ışık tutacaktır. 2024 kobigel ve 2025 kobigel desteklerinin ne zaman açıklanacağı konusunda henüz net bir bilgi veremiyoruz. Siz bir bilgi edinirseniz bize yorum üzerinden bu bilgiyi aktarırsanız çok seviniriz.

 

 

2018 Kobigel duyuruldu. Toplam 700 Milyon TL bütçesi olan bu programın ülkemize ve KOBİ’lerimize hayırlı olmasını diliyoruz. Bildiğiniz üzere 2017 yılında da KOSGEB KOBİGEL ilan edilmişti. Birçok KOBİ, bu proje çağrısına başvuru yapmış ve hibe desteği almaya hak kazanmıştı. 2017 yılında ilan edilen çağrı, standart bir çağrı idi. Fakat 2018 yılında ilan edilen çağrı böyle değildir. 2018 yılında her şehire özel sektörler belirlenmiştir. Bu sektörleri belirlemek için ise ilin paydaşları ile KOSGEB, çalıştaylar düzenlemiştir. Bu çalıştaylar sonucu ise her şehirde hangi sektör öne çıktıysa bu sektörlere özel olarak KOSGEB KOBİGEL programı ilan edilmiştir.

Son başvuru tarihi 22 Haziran 2018 tarihi olan bu çağrının detaylarını öğrenmek istiyorsanız, konuyu sistematik bir şekilde anlattığımız KOSGEB KOBİGEL isimli bu yazımızı inceleyebilirsiniz. 2024-2025

Yazımız aracılığıyla KOSGEB KOBİGEL desteğinin tüm detaylarına ulaşmış olacasınız.

KOSGEB KOBİGEL 2024-2025 destek çağrısı açıklandı.

Açıkçası, KOSGEB KOBİGEL programının bu denli hızlı açıklanacağını tahmin etmiyorduk. Çünkü bu çağrı programları ile ilgili çalıştaylar henüz yeni yapılmıştı. Almış olduğumuz duyumlar ise bu çağrının 2018 yılı Haziran ayında açıklanacağını gösteriyordu.

Her neyse. Böylesine önemli bir destek programının bir an önce açıklanmasının KOBİ’lerimize fayda sağlayacağından hiç kuşkumuz yok. Ancak, ilan edilen bu çağrı programını iyi analiz etmek ve incelemek gerekiyor. Aksi takdirde, yanlış başvuru sonucu projeniz reddedilebilir. Bu nedenle, öncelikle programı açıklamak gerekiyor.

Şimdi dilerseniz, program nedir, ne değildir, bu konuya bir odaklanalım.

Bildiğiniz üzere, 20 Nisan 2018 tarihinde KOSGEB KOBİGEL çağrısı ilan edildi. İlan edilen bu çağrıda iki temel amaç belirlenmiş durumdadır. Bu amaçlar şunlardır:

  1. Amaç: İllerde rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörlerinin geliştirilmesi
  2. Amaç: Yazılım sektörlerindeki KOBİ’lerin rekabet gücünün geliştirilmesi

Bu çağrı, bu amaçlar doğrultusunda KOBİ’lere verilecektir. Bu amaçlara hizmet etmeyen projeler, desteklenmeyecektir. Öncelikle bunu belirtelim.

Peki ama bu çağrıya her KOBİ başvuru yapabilecek mi? Destek tutarı ne kadardır? KOSGEB KOBİGEL şartları nelerdir? Nasıl başvuru yapılacak? Aklımıza bu ve benzeri birçok soru geliyor.

Şimdi dilerseniz, bu ve daha fazla sorunun cevaplarına tek tek geçelim.

KOSGEB KOBİGEL 2024-2025 uygun başvuru sahipleri kimlerdir?

Biliyorsunuz ki, KOSGEB’e KOBİ’ler başvuru yapabiliyor. Fakat ne yazık ki her KOBİ, bu programa başvuru yapamayacaktır. Sadece şu KOBİ’ler, KOSGEB KOBİGEL 2018‘e başvuru yapabilir:

  • İller bazında belirlenen imalat sanayi sektörlerinden birinde faaliyet gösteren KOBİ’ler
  • Yüksek teknolojili imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler (Tüm iller) (NACE Kodu: 21 – 26 – 30.3)
  • Yazılım sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler (Tüm iller)

Eğer KOBİ, yüksek teknolojili imalat sanayinde faaliyet gösteriyorsa, il farkı gözetmeksizin bu çağrı programına başvuru yapabilecektir. Yine, tüm illerde faaliyet gösteren yazılım şirketleri de KOSGEB KOBİGEL programına başvuru yapabilecektir.

KOSGEB KOBİGEL 2024-2025 başvuru şartları nelerdir?

Yukarıda her KOBİ’nin bu çağrı programına başvuru yapamayacağını ifade etmiştik. Ancak, bu KOBİ’lerin ayrıca aşağıda ifade edeceğimiz şartları da sağlaması gerekmektedir. Aksi takdirde, başvuru yapsalar bile başvuruları reddedilecektir. Bu nedenle, aşağıdaki şartları sağlayıp sağlayamadıklarını iyi analiz etmeleri gerekmektedir.

Özetle, yukarıda sıraladığımız KOBİ’lerin şu şartları da sağlamaları gerekmektedir:

  • KOBİ’lerin KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olmaları gerekmektedir.
    • KOBİ’lerin bilanço usulünde defter tutmaları gerekmektedir.
    • Orta düşük ve düşük teknolojili imalat sanayi sektörlerindeki ve yazılım sektöründeki KOBİ’lerin 2017 yılı net satış hasılatı, en az 300.000 TL olmalıdır. Buna ek olarak; yıllık ortalama çalışan sayılarının en az 3 olması gerekmektedir. Eğer bu tutar ve sayının altında ise başvuru yapsalar dahi projeleri reddedilecektir. Bu verilerin 2017 yılı verileri olduğunu unutmayınız. 2018 yılı verilerine bakılmamaktadır.

Önemli Uyarı: Orta yüksek ve yüksek teknoloji imalat sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’ler için satış hasılatı ve çalışan sayısı kısıtı dikkate alınmayacaktır. En az 300.000 TL ve en az 3 kişi yıllık ortalama çalışan sayısı bu KOBİ’ler için geçerli değildir. Bu sayıların altında kalsalar bile başvuru yapabilirler.

  • KOBİ’lerin proje bütçelerinin 2017 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekmektedir. Örneğin, 2017 yılı net satış hasılatınız 700.000 TL ise proje bütçenizin 700.000 TL’yi geçmemesi gerekmektedir.

2024-2025 yılı KOSGEB KOBİGEL proje konuları nelerdir?

Başvuru sahibi KOBİ’lerin aşağıdaki konulardan birini veya birkaçını içeren proje sunması gerekmektedir. Aksi takdirde, proje olumsuz olarak değerlendirilecektir.

Fakat, yazılım sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler, özellikle son sırada ifade ettiğimiz KOSGEB KOBİGEL proje konusunu mutlaka proje konusu olarak tercih etmelidir.

KOBİ’lerin seçebilecekleri proje konuları şunlardır:

  • Üretimde maliyet düşürme ve/veya verimliliği arttırma amaçlı makine – teçhizat edinimi ve devreye alma
  • Ürün kalitesini ve /veya katma değerini arttırma
  • Ölçüm – analiz altyapısını iyileştirme
  • Pazarlama etkinliğini geliştirme
  • İhracat kapasitesini arttırma
  • (Yazılım işletmeleri için zorunlu) Veri madenciliği, bulut bilişim, nesnelerin interneti, yapay zeka, ERP/ MRP, CAD / CAM, akıllı uygulamalar, bilgi güvenliği, robot ve otomasyon yazılımları, bilgisayar oyunları (mobil oyun dahil) alanlarından herhangi birinde veya birkaçında; tasarım ve ürün geliştirme yetkinliklerinin arttırılması veya ürün test / belgelendirme ya da yeni yazılım / oyun geliştirme

Dikkat ederseniz, konuların daha çok katma değer oluşturmaya yönelik oldukları görülmektedir.

KOSGEB KOBİGEL 2024-2025 destek üst limiti ve oranı ne kadardır?

Öncelikle KOSGEB KOBİGEL programı destek oranının %60 olduğunu ifade edebiliriz. KOBİ başına verilecek maksimum destek tutarı ise 1 Milyon TL’yi geçmeyecektir. Ancak, bu tutarın tamamı hibe değildir. Büyük bir bölümü geri ödemeli yani kredi şeklinde verilecektir.

Şimdi dilerseniz, bu 1 Milyon TL’nin ne kadarı hibe, ne kadarı kredi şeklinde verilecek, inceleyelim.

  • Geri ödemesiz (hibe) tutar: 300.000 TL
  • Geri ödemeli (kredi) tutar: 700.000 TL (Teminat karşılığında verilecektir.)

Başvurular nasıl yapılacak?

Eğer KOBİ, KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve kayıt durumu güncel ise işletme yetkisi, e-Devlet üzerinden başvuru yapabilecektir. Eğer KOBİ bilgi beyannameniz güncel değil ise bir an önce kaydınızı güncellemenizi tavsiye ederim. Daha önce hiç kaydı olmayanlar sıfırdan kayıt işlemi yaptırmalıdır.

Kayıtlar, ücretsizdir.

Başvurular, puanlama usulü değerlendirilecektir. Yapılan puanlama sonucu bir sıralama listesi ortaya çıkacaktır. Program bütçe üst limiti 700 Milyon TL olduğu için bu üst limit baz alınarak nihai sıralama belirlenecektir.

KOSGEB KOBİGEL başvuru sonuçlarını bu yazımızdan takip edebilirsiniz.

KOSGEB KOBİGEL 2024-2025 başvuru tarihi nedir?

KOSGEB KOBİGEL programı son başvuru tarihi, 22 Haziran 2018 saat 23.59’dur. Bu tarih ve saati kaçırmayınız. Bu zamana kadar projenizi onaylamanız gerekmektedir. Aksi takdirde, başvuru yapmamış sayılacaksınız.

İller bazında sektörleri ve KOSGEB KOBİGEL proje çağrı metnini incelemek için tıklayınız.

Tavsiye

KOSGEB KOBİGEL için söyleyeceklerim tamamen olumlu şeylerdir. Ülkemizin bence üreten KOBİ’ler açısından en önemli destek programıdır. Eğer aklınızda bir proje varsa bu programı kaçırmamanızı tavsiye ederim. Gerek programın niteliği gerekse destek tutarları olsun, KOSGEB KOBİGEL programı ülkemizdeki en önemli hibe çağrı programlarından birisidir. Proje yazmak, gözünüzde çok büyümesin. Ayrıca, danışmanlık firmalarına da bu konuda çok fazla para kaptırmamanızı öneririm. Eğer projenizi bir danışmana yazdırıyorsanız, projenizin her bölümünü özellikle beraber yazmanızı öneririm. Aksi takdirde, uygulama aşamasında sizi mağdur edebilecek sorunlar yaşamanız olasıdır. Bu nedenle, proje yazımında danışmanınız ile irtibatta olmanızı öneririm. Proje faaliyetlerine kesinlikle ama kesinlikle yapamayacağınız hususları eklememelisiniz. Bu konuda, proje danışmanızın size danışarak proje faaliyetlerini eklemesini söyleyiniz.

KOSGEB KOBİGEL proje yazımında mutlaka işin içerisinde olunuz. Projenizin onaylanması durumunda, proje faaliyetlerinizi tek tek yapacağınızı unutmayınız. Proje faaliyetlerinde yaşanabilecek aksamalar, hibe desteği almanızı da zorlaştıracaktır. Bu konuda dikkatli olmanızı öneririm.

 

“2024-2025 Yılı KOSGEB KOBİGEL Son Başvuru Tarihi: 22 Haziran 2018” üzerine bir yorum

Yorum yapın