KOSGEB Gönüllü Uzmanlık Desteği Nedir? Şartları Nelerdir?

KOSGEB’in en yeni desteklerinden birisi de KOSGEB gönüllü uzmanlık desteğidir.

Peki ama KOSGEB gönüllü uzmanlık desteği nedir? Gönüllü uzman nasıl olunur? Desteğin şartları nelerdir? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

2024-2025 Güncelleme: Aşağıdaki örnekler eski senelerden alınmıştır, miktarlar güncel olmayıp, her sene değişebilmektedir. Hatta şartlar da değişmekte olup, geleneksel girişimcilik desteği kapsamında olan sektörlere verilen destekler oldukça sınırlandırılmıştır. Bu yüzden aşağıdaki bilgileri baz almamanızı, Kosgeb Resmi Sitesi’nden kesin bilgiyi edinmenizi öneriyoruz.

KOSGEB gönüllü uzmanlık desteği nedir?

KOSGEB gönüllü uzmanlık desteği, KOBİ’lerin

  • üretim,
  • yönetim,
  • pazarlama,
  • insan kaynakları ve
  • finans alanlarında ihtiyaç duydukları uzmanlıklar için Gönüllü Uzmanlardan alacakları hizmetler ile ilgili uzmanlara ait konaklama ve ulaşım giderleri için işletmelere destek verilir.

Önemli uyarı: Uzmanlık hizmeti destek kapsamı dışındadır. Sadece konaklama ve ulaşım giderleri karşılanmaktadır.

Destek kapsamında uzmanların Konaklama giderlerini (Bir gecelik konaklama için verilecek desteğin üst limiti 100 TL olup, verilecek hizmet süresinin 1 gece fazlasına kadar desteklenmektedir.) Ulaşım giderlerini (bulunulan şehirden, hizmet verilecek şehre yapılan yurt içi ekonomi sınıfı havayolu/karayolu/demiryolu/denizyolu ile gidiş-dönüş ulaşım bileti ücretleri) kapsar.

KOSGEB gönüllü uzmanlık desteğinin üst limiti ne kadardır?

Her bir gönüllü uzmanlık konusuna ait toplam hizmet süresi en az 3, en fazla 15 gündür. Destek miktarı ise 2.500 TL’yi geçemez. Gönüllü uzman ve işletme aynı şehirde ise destek ödemesi yapılmaz.
Program süresince (3 yıl boyunca) desteğin üst limiti 15.000 TL’dir.
Destek oranları ise 1. ve 2. bölgede bulunan işletmeler için % 50, 2., 3. ve 4. bölgede %60 ve 5. ve 6. bölgede ise % 70’tir.

KOSGEB gönüllü uzmanlık desteğine nasıl başvuru yapabilirim? Şartları nelerdir?

Öncelikle KOBİ olmalısınız. KOBİ nedir KOSGEB tanımı isimli yazımızı bu hususta okuyabilirsiniz. KOBİ iseniz, KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmalısınız. Bu KOSGEB’in diğer desteklerine başvuru yapmak için de zorunludur. Daha sonra KOSGEB genel destek programı başvurusu yapmalısınız sistem üzerinden. Bu başvuru formunun çıktısını ve taahhütname çıktısını alıp bağlı bulunduğunuz il müdürlüğüne teslim etmelisiniz. Başvurunuz onaylandıktan sonra tekrar sisteme giriş yapıp KOSGEB gönüllü uzmanlık desteği başvuru formunu doldurmalısınız. Başvurunuz onaylandığı takdirde, ilgili hizmeti alıp ödeme talep etmeniz durumunda destek ödemeniz hesabınıza yatacaktır.

Gönüllü uzmanlık desteğine ek olarak, işletmenizde üniversite mezunu kalifiye personel istihdam etmeniz durumunda da farklı bir destekten faydalanabilirsiniz. 50.000 TL’ye kadar üniversite mezunu çalışanın aylığını KOSGEB’den alabilirsiniz.

İlgili içerik: KOSGEB nitelikli eleman desteği

Gönüllü uzman kimdir? Nasıl olunur?

Kamu veya özel sektörlerde uzmanlık gerektiren en az bir alanda çalışmış ve emekli olmuş, işletmelere gönüllü olarak uzmanlık yapacak kişiler, Gönüllü Uzman Başvuru Formu ile KOSGEB Birimlerine başvuru yapar.
Başvurunun uygulama birimine yapılması durumunda; uygulama birimi başvuruyu bilgi,
belge ve şekil yönünden inceleyerek uygun bulunanları varsa birim görüşüyle birlikte
değerlendirilmek üzere Ankara KOSGEB Başkanlığına gönderir.
Başkanlık tarafından Makam Oluru ile 3 kişiden oluşan Değerlendirme Komisyonu tarafından başvuru belirlenen kriterlere göre değerlendirilir. Gerektiğinde başvuru sahibi komisyon toplantısına davet edilebilir.
Komisyon tarafından, başvurunun kabulüne, reddine veya revizyonuna karar verilir.
Değerlendirme sonucu yazı ile başvuru sahibine bildirilir. Başvurunun kabul e dilmesi halinde Komisyon tarafından 70 (yetmiş) ve üzeri puan alan Gönüllü Uzmanlara ilişkin bilgiler elektronik ortama girilir.

Yorum yapın