Oto Yıkama Açma Maliyeti 2024-2025 Nedir? Ne Kadar Kazandırır?

Oto yıkama açma maliyeti 2024-2025 nedir? Bu iş ne kadar kazandırır? Karlı mıdır? Aylık getirisi ne kadar olur? Gerekli belgeler nelerdir? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca, yazı içerisinde yapacağımız yönlendirmeler ile devlet desteklerinden de faydalanma şansınız söz konusu olabilir.

Yazının sonunda aklınıza takılan sorularınızı ve görüşlerinizi de bize iletebilirsiniz. Uzmanlarımız, en kısa sürede size geri dönüş yapacaklardır.

Şimdi dilerseniz, konuma geçelim.

Oto yıkama açma maliyeti 2024-2025 ne kadar?

Oto yıkama işletmesi açma iş fikri, başta gençlerimiz olmak üzere birçok vatandaşımızın aklında ve hayalinde olan dikkat çekici iş fikirlerinden birisidir. Her şeyden önce girişimcilerimiz ve bu alanda yatırım yapmak isteyenler acaba ”Bir oto yıkama dükkanını açma maliyeti 2024-2025 nedir?” diye merak etmektedir. Biz de detaylı bir araştırma yaparak oto yıkama iş fikrine yönelik bir çok hususu kaleme aldık.

Oto yıkama işletmesi açmak için çok detaylı bir fizibilite çalışması yapmak gerekmektedir. Aksi takdirde, plansız davranmak, açılacak olan işletmeyi başarısızlığa sürükler, kısa sürede işletmenizi kapatmak zorunda kalırsınız. Öncelikle oto yıkama açma maliyeti nedir, buna bakmak gerekiyor.

oto yıkama açma maliyeti

Oto yıkama iş fikri için maliyet kalemleri

İlk olarak, birçok oto yıkama işletmecisinin oto yıkama yerinin mülkiyetini almadığını görüyoruz. Bizim de hesaplama yaparken bunu dikkate almamız gerekiyor. Aşağıda sıralayacağım gider kalemleri sizin en önemli maliyet kalemleriniz olacaktır.

  • Oto yıkama yeri ve konumu: Oto yıkama iş fikri için en az 300 m2’lik bir alana ihtiyacınızın olacağını ifade etmek gerekiyor. Tabi ki daha küçük bir alanda bu işi yapanlar da vardır. Ancak doğru, ferah, karlı bir işletme için yani, kapasitesi yüksek bir işletme için en az 300 m2’lik alanın şart olduğunu düşünüyorum. Konum da yine en kritik hususlardan biridir. İşletmenin konumu kötü ise bu işi yapmaya, müşteriyi çekmeye elverişli değilse müşteri tutmakta zorlanırsınız. Bu nedenle, günümüzün şartlarında, her şehre göre böyle bir yerin maliyeti de değişmektedir. İstanbul’da oto yıkama işletmesi açan ile Muş’da açanın iş yeri maliyeti aynı olmayacaktır. Ancak, ortalama böyle bir işletmenin aylık gideri 50.000 TL ile 75.000 TL  arasında değişmektedir. Yıllık kira gideriniz stopaj dahil 1.000.000 TL’ye ulaşabilir. Bu gider, işletmeyi kurarken yapacağınız bir maliyet değildir. Aylık maliyet olarak düşünebilirsiniz.
  • Oto yıkama iş yeri düzenlemesi: Hava ve su mekanizmalarının kurulması gerekmektedir. Araç temizliği yapılırken hava ve su düzeneklerinin doğru bir şekilde oluşturulması gerekiyor. Bekleme salonu, depo, işçiler için uygun bir oda, işletmenizin zemin, duvar vb. düzenlemesi gibi giderler için en az 200.000 TL bir maliyetiniz oluşacaktır.
  • Oto yıkama makine ekipmanları: Oto yıkama işi yapabilmeniz için gerekli ekipmanları satın almanız gerekmektedir. Makinelerin sayısı, marka vb. unsurlar doğrudan maliyetlerinizi etkileyecektir. Orta kapasiteli bir oto yıkama işletmesi için KDV dahil  en az 300.000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekmektedir.
  • Oto yıkama işletme kurma işlemleri: İşletmenizi resmi olarak kurmanız için en az 40.000 TL harcamanız gerekebilir. Su, elektrik abonelikleri, oda masrafları, noter masrafları, vergi dairesi masrafları vb.

Kira ve personel masraflarını bir kenara koyacak olursak, ilk aşamada ortalama 550.000 TL gibi bir tutar, oto yıkama açma maliyetini bize göstermektedir.

Oto Yıkama Açma Maliyetini Nasıl Düşürebilirim?

Öncelikle bu destek hakkında aşağıda vereceğim destek tutarları ve ilgili şartlar önceki senelerden temsili olup güncel değildir. Her sene güncellenebilmektedir. Güncel tutarları kosgeb resmi sitesinden takip edebilirsiniz.

Bu sorunun cevabı için doğru yerdesiniz. KOSGEB, oto yıkama işletmeleri için toplam 50.000 TL’ye kadar destek vermektedir. Üstelik işinizi 3 yıl boyunca kapatmadığınız takdirde geri ödemesiz bu destek. Yani, bu desteği sizden geri almaz.

Oto yıkama işletmesi kurmanıza dair kuruluş desteği olarak 2.000 TL alabilirsiniz. Yine, oto yıkama makineleri için 18.000 TL alabilirsiniz. Kira ve personel giderlerinizi de 30.000 TL’ye kadar alabilmek mümkündür.

Özetle, KOSGEB ile oto yıkama işletmesi açmak oldukça avantajlıdır.

KOSGEB oto yıkama desteği ile maliyetlerinizi gerçekten azaltabilmeniz oldukça mümkündür. Ayrıca, KOSGEB ile iş kurmak istiyorum eski uzmandan tavsiyeler başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Ayrıca, 2018 yılında şahıs şirketi nasıl kurulur? isimli yazımızdan da faydalanabilirsiniz.

Oto yıkama işi ne kadar kazandırır? Karlı mıdır? Aylık getirisi ne kadar olur?

Oto yıkama işi oldukça karlıdır. Bu durum tabi ki, iş yerinizin konumuna ve işletme giderlerinizin büyüklüğüne göre değişmektedir.

  • Siz hariç ortalama 3 kişi istihdam edeceğinizi düşünelim. Asgari ücret vereceğinizi varsayalım. Bu 3 kişinin aylık size toplam masrafı 80.000 TL civarında olacaktır.
  • İşletme kiranız ise aylık ortalama 20.000 TL olsun.
  • Elektrik, su vb. diğer masraflarınız da aylık 20.000 TL olsun.

Aylık ortalama toplam gideriniz 120.000 TL olacaktır.

Vereceğiniz hizmetlerin birim fiyatı ise yaklaşık 20 TL olacaktır. Bu fiyatın aşağısında hizmet veren çok az oto yıkama işletmesi vardır. İç dış yıkama, cila, pasta, motor temizliği, detaylı iç dış temizlik ve araç ürünlerinin satışını düşünerek ortalama birim fiyatı 20 TL olduğunu varsaydık.

Aylık giderlerinizi çıkarmak için yaklaşık 750 birim iş yapmanız gerekmektedir. Bu da 26 gün için günlük yaklaşık 28 müşteri ihtiyacı demektir. Girişimci dahil toplam 4 kişi istihdam edileceği düşünüldüğünde kişi başına düşen araç/müşteri sayı 7 etmektedir. Saat başı 1 araç düşmekte olup yapılan hesaplamalar kapasiteye uygundur. Bu sadece işletme giderlerinizi karşılamaktadır. Aylık 150.000 TL kar için aylık toplam 1500 birim iş, günlük 56 müşteri işletmenize çekmelisiniz.

Öyle ki, bazı oto yıkama işletmeleri günlük 100 müşteriyi dahi geçebilmektedir. Bu da yaklaşık 300.000 TL kar demektir.

Burada önemli olan husus, işletme giderlerinizi minimize edebilmektedir. İşletmenin mülkiyeti size ait ise ve konum da uygunsa hiç düşünmeden bu sektöre girin derim.

Oto yıkama bayilikleri için hangi firmalar ile anlaşabilirim?

İşte seçenekler:

  • Valewash
  • Car wash
  • Goldenwax
  • Ziwbax
  • Dmax
  • Autoclub
  • Otosauna
  • Globowax

Yukarıdaki bayilikler ile çalışsanız bile KOSGEB desteğinden faydalanabilmeniz mümkündür. Bayilikler ve KOSGEB ilişkisini anlattığım KOSGEB destekli bayilik veren firmalar hangileridir? isimli yazımı inceleyebilirsiniz.

Oto yıkama açma maliyeti ile ilgili sorularınızı bize sorabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

Yorum yapın