KOSGEB Market Hibe Desteği ve KOSGEB Bakkal Kredisi 2018

KOSGEB market hibe desteği, ülkemizde bakkal işletmesi veya market açmak isteyen vatandaşlarımızın önemsediği bir hibe programıdır. Bu hibe programı ile ilgili tüm bilinmeyenleri ve en fazla merak edilen konu başlıklarını sizler için araştırdık.

Siz de hem KOSGEB market hibe desteği hem de KOSGEB bakkal kredisi şartlarını öğrenmek istiyorsanız, yazımızı okuyabilirsiniz.

KOSGEB market hibe desteği nedir? Şartları nelerdir?

KOSGEB tarafından yeni kurulacak olan market veya bakkal işletmeleri desteklenmektedir. Çünkü market ve bakkal işletmeciliği, KOSGEB desteklenen sektörler arasındadır.

Bu destekten faydalanabilmeniz için belli şartları sağlamanız gerekiyor. Peki ama nedir bu şartlar?

  • İlk olarak, market veya bakkal işletmesi kurmadan önce KOSGEB girişimcilik kursuna katılmanız ve KOSGEB girişimcilik belgesi almanız gerekmektedir.
  • Sertifika aldıktan sonra ise işletmenizi resmi olarak kurmalısınız. Aksi takdirde başvuru yapamazsınız. 2018 yılında bu zorunluluk tekrar getirilmiştir.
  • İşletmenizi kurduktan sonra işletme, KOSGEB’e kayıt yapılmalıdır. Daha sonra başvurunuzu e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.
  • Kayıt işlemi sonrasında başvuru için iş planı yazmanız şarttır. KOSGEB market proje örneği ve bakkal iş planı örneği isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Başvurunuz onaylandıktan sonra 50.000 TL’ye kadar geri ödemesiz destek hakkı kazanırsınız.
  • Ya gerekli harcamalarınızı yapmalı ve fatura ve dekont belgeleri ile KOSGEB’den ödeme talep etmeniz gerekmektedir. Ya da destek tutarının %20’si oranında teminat göstererek erken ödeme almalısınız. Seçim size kalmış.

Yani önce siz harcarsınız, sonra KOSGEB size geri öder. Ya da erken ödeme alarak harcamalarınızı yapar, belgelerinizi teslim edersiniz. Erken ödeme, sadece makine-teçhizat için geçerlidir.

Market işletmesi kurduktan sonra KOSGEB bütün giderlerinizi karşılamaz. Bir üst limit vardır. Bir de KOSGEB tarafından desteklenmeyecek gider kalemleri. Desteklenecek gider kalemleri ise % 100 desteklenmez. Destek oranları geçerlidir.

Örneğin, KDV desteklenmez. Tadilat masraflarınız desteklenmez. Satacağınız mallar desteklenmez. Peki ama ne desteklenir?

  • Marketinizin rafları
  • Buzdolabı
  • Tezgah ve diğer demirbaşlarınız desteklenebilir.

Yine işletme gideri olarak da kira ve personel desteği vardır.

Aşağıdaki görselden ilgili unsurları özet olarak inceleyebilirsiniz.

KOSGEB market hibe

İlinizin hangi bölgede olduğunu öğrenmek için KOSGEB destek bölgeleri 2018 yazımızı incelemelisiniz.

KOSGEB bakkal kredisi nedir? Şartları nelerdir?

KOSGEB sabit yatırım desteği ise 100.000 TL ve geri ödemeli olarak girişimcilere verilebilmektedir. Ancak bu kredinin belirli prosedürleri vardır.

  • Bu krediden faydalanmak için makine teçhizat almanız gerekmektedir.
  • 100.000 TL’ye karşılık ya banka teminat mektubu ya da KGF kefalet mektubu şarttır.
  • Önce harcamayı, siz yaparsanız. Örneğin, KDV hariç 150.000 TL makine teçhizat aldınız. Destek oranı ise %70 olsun. Bu makine teçhizatın KDV dahil ödemesini yaparsanız. Fatura ve dekont karşılığında KOSGEB hesabınıza 100.000 TL yatırır.
  • Bu tutarı 2 yıl ödemezsiniz. Sıfır faizlidir. 2 yıl bittikten sonra 3 ayda bir 24 ayda 8 eşit taksitte geri ödersiniz.

KOSGEB market hibe ve KOSGEB bakkal kredisi ile ilgili KOSGEB girişimcilik aşamaları 2018 yazımızı analiz edebilirsiniz.

İlgili içerik: KOSGEB şarküteri desteği 2018

Faydalı İçerik: KOSGEB faizsiz kredi 2018 ne zaman verilecek?

Soru Sor veya Yorumunu Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır..